Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brňané mají poslední týden na úhradu poplatku za odpad

Lidé v Brně mají poslední týden na zaplacení poplatku 670 korun za komunální odpad. Novinářům to včera řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Dosud zaplatilo 70 procent poplatníků celkem 146 milionů korun.

Zbylých 30 procent tak musí učinit do 31. května, jinak hrozí až trojnásobná pokuta. Podle Andera je nejvýhodnější zaslat platbu na účet prostřednictvím internetu.

Brno má 375.000 poplatníků za odpad, od kterých má vybrat celkem 216 milionů korun. Většina z nich platí 670 korun, děti do 3 let a senioři nad 70 let mají slevu a platí jen 500 korun.

Nejvíce lidé využívají platbu přes pokladnu. Tento způsob využilo 53 procent lidí, 46 procent platilo převodem z účtu a zbylé procento využilo poštovní poukázku. "Nejpohodlnější způsob platby je přes internet. Lidé mohou platit z tepla domova a nemusí vážit cestu na úřad. Je možné zaslat jednu společnou platbu za celou rodinu, jen je potřeba vyplnit jednoduchý formulář se jmény a základními údaji osob, za které se platí, a zaslat ho na odbor životního prostředí magistrátu," dodal Ander.

Platbu lze přes internet zaslat na nové číslo účtu u České spořitelny 111220022/0800, přičemž variabilní symbol je rodné číslo poplatníka. Kdo internet nevyužije, může zaplatit v pokladnách budov na Malinovského náměstí nebo v Šumavské ulici, kde je otevřeno každý pracovní den dopoledne i odpoledne kromě pátku, kdy je otevřeno pouze dopoledne.

Přestože se magistrátu podle něj docela daří peníze vybírat, stále se najdou i neplatiči. "Pokud někdo platbu nestihne, dostane od nás upozornění. Když poplatník nereaguje ani po urgencích, je možné zvýšit poplatek až na trojnásobek," dodal Ander.

Městu se však daří ve většině případů peníze z lidí vymoct. "Myslím, že za posledních 12 let nezaplatila pouze asi tři procenta obyvatel, takže lze říct, že je dobrá platební morálka," doplnil Ander.

 

Štítky Brno, poplatek, Martin Ander, platba, Internet, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané mají poslední týden na úhradu poplatku za odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.