Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pouliční festival Ghettofest v červnu oslaví pět let svojí existence

Druhý červnový víkend 11.-12. června čeká obyvatele Brna a brněnského Bronxu další ročník pouličního multikulturního festivalu Ghettofest, letos se na něj přitom mohou těšit již popáté.

Multižánrový festival, jehož hlavním poselstvím je propojování kultur, vyvracení předsudků, vytvoření prostoru sdíleného sousedství a otevření kdysi obávané lokality všem bez rozdílu, i tento rok nabídne pestrý kulturní program a příležitost k setkávání. Atmosféru Ghettofestu tento rok společně dotvoří např. nahrávací studio Amaro Records, módní značka Gypsy Mama, výtvarná skupina Šestá větev, Knihovna Jiřího Mahena s projekty Recykliteratura a veřejná knihovna, součástí hudebního programu pak bude vystoupení řady místních kapel nebo workshop bubnování, potvrzen je také koncert Ivy Bittové v budově káznice, který se uskuteční v neděli 12.6. jako závěrečná „tečka“ festivalu.

Ghettofest je multikulturní pouliční festival, který od června 2012 každoročně probíhá v sociálně vyloučené lokalitě brněnského Bronxu, a jehož hlavním cílem je využití jedinečné atmosféry místa a vytvoření prostoru pro setkávání místních i přespolních. Také v letošním roce půjde především o to užít si společně kulturní program a nevšední možnost sdílení společných zážitků. "Dramaturgie se drží od počátku základního cíle. Přivést do "brněnského Bronxu" lidi, kteří by tam jindy patrně nevkročili a současně oslovit i místní, aby festival nevnímali jako cizorodý element, dodává ke konceptu festivalu Pavel Strašák, jeden z jeho zakladatelů.

Jednou z hlavních dramaturgických složek Ghettofestu tvoří hudba a ani letos tomu nebude jinak. Letošní novinku přitom představuje např. zapojení nahrávacího studia Amaro Records, potvrzeno je také vystoupení zpěvačky Ivy Bittové, které by mělo proběhnout při speciální příležitosti v prostorách bývalé káznice. Kromě ní zahrají stálice brněnské hudební scény, mimo jiné např. Urband, Ukulele Orchestra jako Brno nebo Plum Dumplings. Exkurz do folkloru zajistí autentická horňácká muzika bratří Kubíků.

Historicky poprvé se během letošního festivalu zapojí také Knihovna Jiřího Mahena. Ta se v průběhu Ghettofestu představí jako instituce, která kromě klasického knihovního fondu nabízí také řadu prožitkových a relaxačních aktivit. V návaznosti na své muzikoterapeutické programy předvede zájemcům hudební nástroje z rozmanitých koutů světa, přičemž bude možné naučit se i základům hry např. na africké bubny. Do literárního světa ovšem návštěvníky nepřenese jen KJM, ale také autorské čtení Kateřiny Tučkové, která je již pravidelnou účastnicí festivalu.

Odborný program Ghettofestu se pak tentokrát zaměří na sociální bydlení. Jeho těžištěm budou dvě základní aktivity. Začne komentovanou procházkou po historických i současných projektech sociálního bydlení v lokalitě, po prohlídce, zahrnující i vstup do některých zařízení, bude následovat diskuse s odborníky. Věnovat by se měla zejména rozsáhlým zabydlovacím programům plánovaným vedením města, jejichž cílem je zajistit bydlení lidem bez domova a chudým rodinám, které nyní žijí na ubytovnách.

Stejně jako minulý ročník by během Ghettofestu, který jako každoročně organizují spolky Tripitaka a Odjinud, měla vystoupit také Kateřina Šedá se svým projektem Brno-střet, v jednání je pak řada dalších jmen, která budou postupně zveřejněna. Na návštěvníky čeká taneční program, gastro speciality, např. oblíbený „buchting“, i promítání v režii Naiff.

Tisková zpráva

 

Štítky festival, Ghettofest, knihovna, Bronx, Brno, projekt, Jiří Mahen, Iva Bittová, Kateřina Tučková, Kateřina Šedá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pouliční festival Ghettofest v červnu oslaví pět let svojí existence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.