Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladí dokumentaristé z Brna jedou do Afriky natáčet o boji proti pytlákům slonů

Afrika, domov největších na souší žijících zvířat na naší planetě, domov slonů. A právě tam se koncem května vypraví mladí dokumentaristé z Brna, kterým není osud slonů lhostejný. Ročně totiž pytláci v Africe zabijí 30 000 slonů a toto číslo neklesá.

I když je slon africký zákonem chráněný, kvůli velké poptávce po slonovině, především z Číny, se situace stále zhoršuje. Matúš Jankovič a Matej Kmeť se právě proto rozhodli jako dobrovolníci zapojit do činnosti české neziskové organizace Save Elephants. Celý projekt a organizaci Save Elephants podporuje i jeden z nejúspěšnějších českých start-upů GINA Software. „Pro GINA Software jsem rok pracoval a právě tam jsem se dozvěděl o alarmující situaci sloní populace v Africe. Po roce v práci mi končila smlouva a já jsem se ptal sám sebe, co dál. Když se ale spolupráce se Save Elaphants a Matejem ukázala reálnou, neváhal jsem ani chvíli,“ říká Jankovič.

Cílem dobrovolníků je natočit dokument o práci českého aktivisty Arthura Sniegona, vedoucí osobnosti Save Elephants. Dokument má zvýšit zájem společnosti o ochranu slonů, o boj proti pytlákům a nelegálnímu obchodu s krvavou slonovinou. „Když mě Matúš s Matějem oslovili s tím, že by za mnou chtěli přijet a točit o mé práci dokument, byl jsem nadšený. Nejsem reportér ani kameraman, dělám, co můžu, a za každou podporu jsem vděčný,“ těší se iniciativě brněnských dokumentaristů Sniegon.

Dokument není jen způsob popularizace tématu ale také fundraisingovým projektem, který má pomoci Arthurovi udržet a dále rozvíjet jeho úspěšné projekty v centrální Africe. Například chovnou stanici psů cvičených na vyhledávaní slonoviny, nebo nákup bezpilotních letadel, která mají teritoria slonů hlídat.  Tyto a další Sniegonovy projekty už mají za sebou první fázi vývoje a stačí málo na to, aby byli realizované ve velkém a efektivněji. A právě to málo představují finance, které se Matúš s Matějem rozhodli pomoct zabezpečit a to bez nároku na honorář.   

Save Elephants save-elephants.org

Organizaci Save Elephants založil v roce 2012 přírodověděc a cestovatel Arthur F. Sniegon, který v centrální Africe doprovází strážce parků přímo při protipytláckém boji, vyjednává s pytláky a dealery a tak pomáhá zatýkat překupníky. Neziskové organizace Save-elephants se zabývá ochranou obou druhů afrických slonů. Pytláctví zde dosáhlo v několika posledních letech neudržitelné míry a savanoví i pralesní sloni mohou z Afriky zmizet do deseti let. Ročně jich je uloveno přes 30 000, jen v poslední dekádě jejich populace klesla o 60%. Naprostá většina slonů přichází o svůj život kvůli svým klům, které jsou i přes mezinárodní zákaz CITES na černém trhu velmi ceněnou komoditou.

Štítky Afrika, pytláctví, Brno, projekt, domov, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí dokumentaristé z Brna jedou do Afriky natáčet o boji proti pytlákům slonů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.