Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rakoviny kůže přibývá, lékaři vyšetří lidem znaménka

Rakoviny kůže podle lékařů neustále přibývá, za posledních 40 let se počet případů zešestinásobil. Lékaři Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně proto lidem v pondělí 9. května v Den melanomu vyšetří znaménka. Na rakovinu kůže v Česku ročně zemře zhruba 300 lidí.

Do vyšetřování pacientů se zapojí 5 lékařů kliniky. K vyšetření není potřeba mít doporučení a je prováděno zdarma. Cílem dermatologů je odhalit maligní melanom včas, tedy ve stadiu, které je léčitelné a zvýšit osvětu mezi laickou veřejností. Včasná diagnostika znamená lepší prognózu.

Během minulých 15 ročníků bylo v naší republice vyšetřeno na 56.000 osob, u kterých byly ve více než ve 400 případech odhaleny kožní nádory (maligní melanom).

V rámci Světového dne zdraví 2016, který pořádala 9. a 10. 4. studentská organizace IMFSA, naše lékařky zachytily 3 klienty s podezřením na spinocelulární karcinom, 1 návštěvníka s podezřením na maligní melanom a 1 návštěvníka s dysplastickým pigmentovým névem.  V roce 2015 bylo diagnostikováno cca 2500 nových případů maligních melanomů. ČR zaujímá 9. místo v Evropě ve výskytu maligního melanomu a je v žebříčku úmrtnosti na 23. místě.

Kdy: 9.5.2016 v 8:00

Kde: FNUSA, Pekařská 53, I. dermatovenerologická klinika, budova D2, 2. patro

Tisková zpráva

Štítky rakovina kůže, lékař, melanom, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakoviny kůže přibývá, lékaři vyšetří lidem znaménka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.