Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Otcové mají u porodu platit jen za nadstandard, ne za přítomnost

Nastávající matky mají podle Ústavního soudu (ÚS) ze zákona právo na blízkého člověka u porodu. Nemocnice mohou žádat náhradu přiměřených a doložených nákladů na nadstandardní služby spojené s přítomností otce, jiného příbuzného nebo duly v porodním sále. Jde třeba o občerstvení.

Naopak si nemají účtovat žádný zisk ani úhradu základních zdravotnických potřeb, třeba roušky, dezinfekce nebo návleků na boty. Současná praxe v Česku je rozkolísaná, v zahraničí se neplatí. Čeští zákonodárci by mohli podle ÚS zvážit nějakou sjednocující úpravu.

"Samotná přítomnost nesmí být jakkoliv zpoplatněna. Nemocnice může pouze za férových podmínek vybírat platbu odpovídající přiměřeným nákladům na nadstandardní prostředky. Zároveň platba nesmí být odrazující pro otce," řekl novinářům soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Částka by také podle něj neměla být vyžadována předem jako podmínka přístupu do sálu.

Soud se konkrétně zabýval stížností muže, který v říjnu 2011 v Nemocnici Chomutov zaplatil za přítomnost u porodu 500 korun. Později podal žalobu na provozovatele nemocnice, tedy společnost Krajská zdravotní. Okresní soud v Ústí nad Labem uložil provozovateli, aby muži vrátil 100 korun, což nemocnice předtím označila za svůj přiměřený zisk. Zbytek, tedy 400 korun, nemocnice vyčíslila jako náhradu za jednorázový oblek a přezutí a cenu instruktáže osoby doprovázející rodičku.

Ústecký soud se nyní musí případem zabývat znovu. Zváží účelnost naúčtovaných nákladů, což před tím neučinil dostatečně důkladně. Advokát Krajské zdravotní Daniel Volák zdůraznil, že spor nekončí. "Budeme pokračovat v dokazování, zda ta částka byla přiměřená, oprávněná," řekl Volák. O otce bylo podle něj dobře postaráno, personál se mu věnoval.

Mužův advokát Martin Cypris naopak obecně poukázal na nemravnost postupu, kdy otec například musí vyrazit do bankomatu, a než uhradí poplatek, může třeba promeškat porod. V konkrétním případě šlo o předčasný porod a oba partneři měli později pocit, že smlouvu s nemocnicí uzavřeli v tísni. Ve sporu jde podle advokáta už nyní hlavně o princip, nikoliv o částku, která je relativně nízká. Nález bude mít podle něj širší dopad. "Tento verdikt už nyní začnou nemocnice, respektive porodnice, zohledňovat ve své činnosti," věří Cypris.

Momentálně Nemocnice Chomutov podle svého webu vybírá za přítomnost otce nebo jiného člověka u porodu 70 korun. Fakultní nemocnice v Motole žádá 705 korun, v další pražské porodnici u Apolináře se za přítomnost blízké osoby u spontánního porodu platí 300 korun, zjistila ČTK z webů zdravotnických zařízení. V Nemocnici Milosrdných bratří v Brně otcové neplatí nic, přítomnost jiného člověka stojí 1000 korun. V zahraničí se podle analýzy ÚS platit nemusí.

Tématu se v minulosti věnovala také ombudsmanka Anna Šabatová, podle níž má být účast blízkých při porodu bezplatná. Dnešní nález přivítala jako potvrzení svého stanoviska. Podle Šabatové zákon dává pacientovi výslovně právo na přítomnost blízké osoby při poskytování zdravotních služeb. Nemocnice má povinnost přítomnost takového člověka umožnit a strpět. Zdravotnické zařízení tím neposkytuje zvláštní službu nebo nadstandard, ale plní zákonnou povinnost, takže není možné, aby za ni žádalo smluvní cenu.

Zdroj: ČTK

Štítky porod, nemocnice, Ústavní soud České republiky, Nemocnice Chomutov, Anna Šabatová, Krajská zdravotní, Jaromír Jirsa, Česko, Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice Milosrdných bratří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otcové mají u porodu platit jen za nadstandard, ne za přítomnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.