Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno zjistilo na území města 328 rodin s dětmi v bytové nouzi

V Brně žije 328 rodin s dětmi v bytové nouzi. Ukazují to předběžné výsledky registračního týdne, který se uskutečnil v Brně tento měsíca a jehož výsledky mají pomoct rozdělit nejpotřebnějším rodinám 50 městských bytů.

Nejvíce rodin žije na ubytovnách, řekl novinářům odborný garant registračního týdne Štěpán Ripka. Podle něj tvoří 70 procent rodin matky samoživitelky.

Zaměstnanci magistrátu a dobrovolníci situaci zmonitorovali formou dotazníků u 482 rodin, které mají nezletilé děti. Z nich bylo 328 vyhodnoceno jako rodiny v bytové nouzi. "Nejvíce jich bydlí na ubytovnách, dále v azylových domech, u příbuzných nebo v bytech, kde chybí základní vybavenost jako sociální zařízení a vytápění, ale i v přelidněných bytech, kde připadá méně než pět metrů čtverečních na osobu," uvedl Ripka. Průměrná obytná plocha na osobu v ČR je asi 19 metrů čtverečních, u dotazovaných rodin v Brně byla na osobu 7,5 metru čtverečních, ale některé rodiny žily v extrémních podmínkách, kdy na jednoho člověka připadl prostor menší než dva metry čtvereční.

Většina rodin byla bez stabilního bydlení okolo tří let. "Celkem 41 procent dotázaných rodin minimálně jednou za poslední rok nevědělo, kde s dětmi přečká noc," doplnil Ripka. Průzkum ukázal, že dotazované rodiny mají přes 900 dětí, z nichž je skoro 840 nezletilých. Ve 43 procentech rodin žije dítě mladší tří let, v 61 procentech dítě mladší šesti let. Podle Ripky byly některé rodiny o jednom nebo o dvou dětech, výjimkou ale nebyly ani
rodiny s více dětmi. Dotazník také ukázal, že šest procent z rodin v bytové nouzi je málo ohrožených a jsou schopné vyřešit svoji situaci samy nebo pouze s finanční podporou. Asi 68 procent je středně ohrožených a potřebují k vyřešení bytové nouze podporu, avšak nemusí být dlouhodobá. "Zbylých 26 procent je akutně ohrožených a je potřeba jim nabídnout bydlení a podporu co nejdřív," dodal Ripka.

Na ubytovně žije se třemi dětmi i jednatřicetiletá Denisa Lányiová, která se jako dobrovolnice registračního týdne zúčastnila. "Když jsem šla k těm lidem, působili na mě dojmem zoufalství, protože se nemají na koho obrátit a jak bydlení získat. Když přitom dítě nemá prostor se ani dobře vyspat, kam dát věci nebo hračky, odráží se to pak v jeho vzdělávání a začlenění," řekla Lányiová.

Sama se hlásí o možnost získat jeden z 50 bytů, které město vymezilo pro rodiny v bytové nouzi. Losováním do nich vybere nájemce, přičemž bude nájem získávat přímo z dávek na bydlení. Město chce projektem zamezit
bezdomovectví.

Zdroj: ČTK
 

Štítky rodina, Brno, metr čtvereční, ubytovna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zjistilo na území města 328 rodin s dětmi v bytové nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.