Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na podzim se začnou stavět protipovodňové hráze v Pohořelicích

Nové protipovodňové hráze, které mají ochránit Pohořelice na Brněnsku před stoletou vodou z řeky Jihlavy, se mají začít stavět na podzim. Práce potrvají dva roky a předpokládané náklady činí 70 milionů korun.

Většina částky bude z fondů Evropské unie, město zaplatí deset milionů, uvedl v tiskové zprávě starosta Josef Svoboda. Naposledy zasáhly město záplavy v roce 2013.

Město má ochránit více než deset kilometrů sypaných hrází i mobilních zdí, stavební práce se dotknou 36 hektarů pozemků. Právě problém s jejich vlastnictvím i změny v legislativě stále odsunovaly uskutečnění plánů. Nyní už má město všechna potřebná povolení a společně s investorem, kterým je Povodí Moravy, vybírá zhotovitele.

Stavba má zaručit ochranu zastavěnému území včetně rozvíjejících se průmyslových zón. "Systém naváže na již vybudovanou hráz v sousedních Cvrčovicích, dále povede po severovýchodní hranici města kolem tamních rybníků Moravského rybářského svazu a podél Brněnské ulice až za tiskárnu CPI Moravia Books. Tam se stočí jižním směrem k dálnici D52, jejíž násep bude poprvé v historii využitý jako protipovodňová bariéra. Kopírováním koryta Jihlavy skončí stavba v polích ve směru na Přibice," popsal bariéru Svoboda.

Některá opatření se budou dělat přímo ve městě. Rovnoběžně s řekou bude například vybudován od Brněnské ulice směrem k dálnici až 12 metrů široký takzvaný průleh, který odvede nadbytečnou vodu ven z města. Na něj navazuje hrazení některých dálničních propustků, které zabrání tomu, aby se přílivová voda vrátila do města. Při záplavách v roce 2006 se v těchto místech stavěly hráze z pytlů s pískem až do výše 1,5 metru.

Součástí bude speciální odvodňovací šachta, která nedovolí vodě z Jihlavy protéct zpátky do dešťové kanalizace a do rybníčku v městském parku. Jiná ústí kanálů budou vybavena zpětnými klapkami, které nepustí do města vracející se vodu.

Největší povodňovou vlnu pamatují pamětníci z roku 1985, kdy přišla dvacetiletá voda. Před deseti lety osmiletá voda postihla především obyvatele Brněnské ulice a okolí.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Pohořelice, Jihlava, Josef Svoboda, Brněnsko, Evropská unie, Povodí Moravy (státní podnik), Moravský rybářský svaz, Cvrčovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podzim se začnou stavět protipovodňové hráze v Pohořelicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.