Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Bystrci vznikne nová mateřská škola za zhruba 80 milionů korun

V městské části Brno-Bystrc vznikne na sídlišti Kamechy nová mateřská škola za zhruba 80 milionů korun. Bude mít šest tříd a nabídne místo bezmála pro 170 dětí. Na Kamechách už jedna školka je, obyvatelům sídliště ale nestačí.

Stavba by podle primátorovy náměstkyně Kláry Liptákové (KDU-ČSL) měla začít příští rok a skončit by měla v roce 2018.

"Školka na Kamechách je potřebná a musí vzniknout z toho důvodu, protože tam vznikla velká občanská výstavba, ale nebylo pamatováno na občanskou vybavenost," řekla Liptáková. Brněnští radní schválili zadání veřejné zakázky na stavební práce.

Koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ čelila hned po volbách na jednom ze svých prvních zastupitelstev výtkám rozhořčených občanů z Bystrce, kteří si kvůli nedostatku míst ve školce na Kamechách stěžovali na město. Proto se nový objekt rozhodla postavit.

Školka bude mít vedle šesti tříd vlastní kuchyň a měla by zajišťovat přípravu obědů jak pro vlastní děti, tak pro již fungující školku na Kamechách. Součástí investice bude i parkoviště a zahrada s dětským hřištěm.

Brno bude žádat o dotaci z Evropské unie, získat by mohlo až 90 procent. Projekt pamatuje na možnou změnu vývoje demografické křivky, proto by budova mohla v budoucnu v případě potřeby sloužit jako základní škola.

Brno má téměř 140 mateřských škol. Navštěvuje je zhruba 11.500 dětí. V posledních letech se město snaží počet míst navýšit stavebními úpravami, rozšířením dosavadních kapacit nebo výstavbou nového objektu. Na přelomu tisíciletí navštěvovalo mateřské školy v Brně přes 8000 dětí, nyní je jich o 3500 více. Přesto se najdou rodiče, kteří nemají své děti kam umístit. Často jsou to děti mladší tří let. Problémy s umístěním mají často rodiče
právě ze sídliště na Kamechách.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Bystrc, mateřská škola, sídliště, Klára Liptáková, KDU-ČSL, Brno, ANO 2011, Žít Brno, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bystrci vznikne nová mateřská škola za zhruba 80 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.