Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Město připravuje plány na metro. V provozu by mělo být do pěti let

Brněnští zastupitelé se po vzoru velkých evropských měst rozhodli pomoci místní dopravě podzemní dráhou. Metro by v ideálním případě mělo v Brně fungovat do roku 2020. Většinu by měly zaplatit evropské dotace. 

Město si od výstavby metra slibuje zlepšení dopravní situace ve špičce a taky zvýšení prestiže mezi dalšími evropskými metropolemi. Plán na výstavbu se zrodil na jednání výboru pro městskou infrastrukturu. "Řešili jsme narůstající problém s parkováním ve městě. Záchytná parkoviště Zaparkuj&Vyfič totiž nesplňují to, co jsme od nich očekávali," řekl pro Brněnskou Drbnu jeden z pracovníků výboru.

Dvě linky. Konečná na Pálavě

Podle dosavadních plánů by metro v Brně mělo mít dvě linky. Hlavní linka (pracovně zatím nazvaná Do Priglu a zase zpátky) by měla vést z Líšně a přes Bohunický kampus by se měla stočit až na Technologický park. Druhá by měla začínat na přehradě a vést až na Pálavu. Pokryla by tak spoustu dojíždějích z okolí Brna. Přestupní stanice by podle zastupitelů měla být pod klubem Metro. 

Obavy z terorismu prý nejsou na místě

Návrh zatím vzbuzuje rozporuplné reakce. Lidé nejčastěji záměr o výstavbě metra vítají, zároveň si však nejsou po posledních událostech z Bruselu jistí tím, zda město dokáže nové metro před něčím podobným uchránit. I na to se ale při plánování myslí. "Ničeho podobného se v Brně nemusíme bát. Vyhradíme z rozpočtu města poměrně velkou částku na tajné agenty, kteří budou v metru hlídat v přestrojení za bezdomovce, jako je tomu například u hlavního nádraží. U každého vchodu navíc bude nainstalováno rentgenové zařízení, které bude kontrolovat každého, kdo do metra vstoupí," řekl primátor města. 

Nezbývá, než doufat, že ambiciózní plán neskončí tak, jako některé ostatní, které jsme v poslední době měli šanci pozorovat. Koneckonců nemusíme jezdit daleko - v Bratislavě se o stavbu metra pokouší už více, než jednu dekádu, a výsledkem je zatím pouze velká díra v Petržalce. 

Štítky metro, Brno, stavba, Pavlovské vrchy, Líšeň, Brusel, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Blahunek

Doporučil bych radním či těm, kteří o tom rozhodují, aby se podívali trochu po světě, resp. do Ruska, přesněji do Běloruska, do městečka Marina Gorka u Minsku, tam vzniká Eco Techno Park, předváděcí centrum nové dopravní technologie Sky Way, která v budoucnu doplní či úplně nahradí veškerou dopravu na celém světě. Je to úplně nová zatím bezkonkurenční patentovaná technologie. Tato technologie může být instalována do současných přeplněných měst s velmi malými náklady, bez velkých zásahů do současné infrastruktury, s velmi laciným provozem, zcela ekologické a bezpečné řešení! Zde jsou hlavní informace http://rsw-systems.com/ zde informace k předváděcímu Eco Techno Parku http://skyway-park.com/

Pátek, 1. dubna 2016, 11:02Odpovědět

Město připravuje plány na metro. V provozu by mělo být do pěti let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.