Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do výškové budovy v Brně se po opravě za 620 mil. vrací studenti

Do budovy brněnské fakulty strojního inženýrství, která dlouho bývala nejvyšší stavbou města, se po náročné rekonstrukci postupně vrací studenti. V objektu už funguje studijní oddělení, kanceláře se vybavují nábytkem. Hlavní část stěhování se chystá v létě, řekla mluvčí Vysokého učení technického v Brně Radana Kolčavová.

Opravy objektu v areálu školy pod Palackého vrchem se protáhly a prodražily. Původně se hovořilo o 180 milionech korun, ale kvůli špatné statice nakonec bude rekonstrukce stát 620 milionů včetně nového vybavení.

"Výuku v budově zahájíme až v září. Bude nutné přesouvat laboratoře, což chystáme na léto," uvedla Kolčavová. Dokončit bude nutné ještě některé stavební práce na schodišti před vstupem. Studenti zatím do budovy mohou jen bočním vchodem.

Původně chtěla brněnská technika opravit jen opláštění fakulty, hotovo mělo být v roce 2013. Ukázalo se však, že statika budovy je špatná, a to hlavně kvůli nekvalitnímu stavebnímu materiálu a menší nosnosti ocelových prvků. Kdo je za nedostatky zodpovědný, už podle Kolčavové po letech nelze zjistit.

Škola zvažovala i to, že budovu v kampusu Pod Palackého vrchem zcela zdemoluje, a postaví na jejím místě novou. Vyšlo by to ale ještě dráž než rekonstrukce, uvedla mluvčí.

Stavba budovy fakulty strojního inženýrství vysoké 74 metrů začala v roce 1975 a skončila o deset let později. Nejvyšším objektem v Brně byla do jara 2013, kdy stavba Spielberk Tower B dosáhla 85 metrů. Později se nejvyšší stavbou města i celé republiky stal mrakodrap AZ Tower se 111 metry.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, rekonstrukce, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do výškové budovy v Brně se po opravě za 620 mil. vrací studenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.