Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Největší festival představení pro digitální planetária je za dveřmi

V polovině června pořádá Hvězdárna a planetárium Brno festival pořadů pro digitální planetária. Mezinárodní IPS Fulldome Festival Brno 2016 se stane historicky největší přehlídkou organizovanou v České republice i v Evropě. V projekci bude uvedeno více než 70 filmů, dorazí přes 200 producentů a provozovatelů planetárií z celého světa.

Na Kraví hoře u brněnské hvězdárny vznikne dočasné mobilní planetárium s projekční kopulí o průměru 10 metrů, protože mimořádný zájem přihlášených odborníků přesahuje zdejší kapacitu projekčního sálu digitária. První tři dny jsou určeny pouze odborníkům, ale na své si přijde i veřejnost.

International Planetarium Society (Mezinárodní společnost planetárií) je přední světovou organizací, která sdružuje planetária z celého světa. Založena byla v roce 1970 a dnes je v ní zapojeno téměř sedm set členů z 35 zemí světa. Jedná se o odborné školy, univerzity, muzea, science centra a další instituce, které mají přenosná nebo pevná planetária. V dvouletém cyklu IPS organizuje konferenci, které se účastní až tisíc odborných pracovníků, stejně jako desítky společností, které se zabývají atypickou audiovizuální technikou. Výjimečnému setkání předchází mezinárodní filmový festival, jehož součástí jsou premiéry všech významných představení pro digitální planetária tvůrců z celého světa.

Konference International Planetarium Society se letos uskuteční ve varšavském Copernicus Science Center v Polsku. Díky své pozici ve střední Evropě, technickému vybavení i schopnému týmu směřovala nabídka uspořádat festival před konferencí ve Varšavě do moderní Hvězdárny a planetária  v Brně. I když se jedná o velmi komplikovaný a finančně náročný projekt, je to velká pocta a ocenění týmu brněnské hvězdárny a především prestižní prezentace pro Brno, jižní Moravu i Českou republiku. Konference a festivaly IPS „putují“ po jednotlivých zemích a kontinentech, a proto se do střední Evropy vrátí nejdříve za deset let.

Účast na IPS Fulldome Festival Brno 2016 závazně ohlásili producenti z Argentiny, Austrálie, Brazílie, Bulharska, Číny, Francie, Ghany, Japonska, Jižní Koreje, Německa, Mexika, Polska, Rumunska, Ruska, Spojených států amerických, Ukrajiny nebo Velké Británie,“ říká hlavní producent a ředitel brněnské hvězdárny a planetária Jiří Dušek a doplňuje, „celkem se bude promítat přes 35 hodin.“

Program IPS Fulldome Festival Brno 2016 bude od 15. do 17. června přístupný především odborné veřejnosti. Avšak hned o víkendu 18. a 19. června se mohou Brňáci těšit na přehlídku toho nejlepšího, co se během festivalu předvedlo.

Odborná část i akce pro veřejnost během světového festivalu pořadů pro digitária jsou součástí programů tradičních zábavních a prezentačních festivalů Brno – město uprostřed Evropy a STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS. Teď už stačí jen sledovat stránky www.fulldomefestivalbrno.com nebo také www.ignisbrunensis.cz.

Tisková zpráva

Štítky festival, planetárium, digitální planetárium, Brno, hvězdárna, producent, představení, Evropa, Česko, Hvězdárna a planetárium Brno, Kraví hora, IPS panel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší festival představení pro digitální planetária je za dveřmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.