Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dny polské kultury připomenou 50. výročí partnerství Brna a Poznaně

Šestý ročník festivalu Dny polské kultury v Brně představí partnerské město Poznaň a věnovat se bude i Polsku a polské kultuře obecně. Návštěvníci festivalu budou mít od 4. do 15. dubna možnost seznámit se s polskou literaturou, hudbou, filmem, gastronomií atd.

Jedná se o stěžejní akci letošních oslav 50. výročí partnerské spolupráce Brna a Poznaně. Záštitu nad akcí převzali primátor města Brna Petr Vokřál, primátor Poznaně Jacek Jaśkowiak a velvyslankyně Polské republiky v ČR Grażyna Barnatowiczová.

Díky projektu Dny polské kultury v Brně dochází mezi našimi městy i zeměmi k výměně myšlenek a kulturního kapitálu a toto „kulturní proudění“ je už půl století obohacující pro obě strany. Festival prohlubuje kulturně-společenské vazby mezi Poláky a Moravany a vnáší do Brna příjemnou kosmopolitní atmosféru,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Dějištěm festivalových akcí se stanou Knihovna Jiřího Mahena v Brně (Kobližná 4), kino Art (Cihlářská 19), Sál Konventu Milosrdných bratří (Vídeňská 7) a restaurace Baroko (Orlí 17).

Z programu:

Knihovna Jiřího Mahena

Od 6. do 30. dubna proběhnou výstavy Brno – Poznaň (věnovaná 50. výročí spolupráce obou měst), Knihovna Raczyńských v novém kabátě (o stavbě nové budovy Knihovny Raczyńských v Poznani), Henryk Sienkiewicz (ke 150. výročí narození polského spisovatele), Wroclaw – Evropské město kultury 2016 (fotografie, které poskytl POLONUS – polský klub v Brně).

Dále se uskuteční např. komponovaný pořad o Polsku, polské kuchyni a Poznani Jak chutná Polsko? (7. 4.); koncerty jazzových hudebníků Stanisława Pawlaka (7. 4.) a Łukasze Wiśniewského (12. 4.) či soutěž pro děti Poznej Poznaň (9. 4. – 30. 5.).

Kino Art

Přehlídka polských filmů „Kocham film“ (13.– 15. 4.)

Sál Konventu Milosrdných bratří

Společný koncert žáků ZUŠ Smetanova a Zespołu Szkół Muzycznych w Poznaniu (5. 4.)

Restaurace Baroko

Dny polské kuchyně (4. – 10. 4.)

Hlavními organizátory festivalu jsou Knihovna Jiřího Mahena v Brně a Odbor zahraničních vztahů Magistrátu města Brna. Dalšími partnery jsou Turistické a informační centrum města Brna, kino Art, POLONUS – polský klub v Brně, restaurace Baroko, Polský institut v Praze, město Poznaň a Knihovna Raczyńských.

Brno a Česká republika se podobným způsobem představí v Poznani na podzim tohoto roku během Dnů české kultury.

Smlouva o partnerství mezi Brnem a Poznaní byla podepsána v září 1966, kdy zahrnovala oblast kultury, cestovního ruchu a komunálního hospodářství. Následně byla v květnu 1989 rozšířena o oblast ekonomickou a výměnu odborníků (zejména univerzitních pracovníků). Úzké vazby mají i instituce v obou městech. Spolupráci navázala například Knihovna Jiřího Mahena v Brně s Knihovnou Raczyńských v Poznani.

Více informací o festivalu na stránce www.dpk-brno.cz

Tisková zpráva

 

 

Štítky Brno, kultura, Poznaň, festival, Polsko, film, Jiří Mahen, primátor, Petr Vokřál, Česko, Jacek Jaśkowiak, gastronomie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny polské kultury připomenou 50. výročí partnerství Brna a Poznaně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.