Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chvíle strachu si v Bruselu prožili i studenti z Brna. Všichni jsou v pořádku

Úterní ráno bude patřit k nejtragičtějším v belgické historii. Hlavní město Brusel zasáhla série několika výbuchů. Nejprve v odletové hale letiště Zaventem, následně ve stanici metra Maelbeek, která se nachází poblíž institucí Evropské unie. Mrtvých je více než dvacet, desítky lidí jsou zraněny. Podle informací vyšetřovatelů mělo jít o sebevražedné útoky.

Minuty hrůzy si prožily v Bruselu i někteří čeští občané. „Metro Maelbeek je blízko nás. Pod okny nám běhají těžkooděnci, venku je chaos. Na recepci hotelu Thon máme provizorní nemocnici, jsou tu nějací zranění. Ulice ja zabarikádovaná vojenským vozem, my nesmíme vycházet ven,“ popisuje Dominika Floriánová, studentka žurnalistky z Brna. Studenti jsou v Bruselu na programu pro studenty žurnalistiky z celé republiky. "Je nás tady dvacet, měli jsme tu mít exkurze do parlamentu na setkání s poslanci," dodává Dominika.

Nelze říct, jak bude dramatická situace v hlavním městě Belgie pokračovat. „Všude houkají sirény, pořád kolem nás jezdí sanitky. Převáží asi těžce raněné, protože u nás na hotelu budou nejspíše jen ti lehce zranění. Zatím to vypadá, že místo zítřejšího letu domů pojedeme nějak autobusem,“ dodává. Její slova potvrzuje další student Jan Služevský. „Už pro nás z Prahy vypravili autobus. Je tady také extrémně přetížená síť, takže když se někdo neozývá, neznamená to nutně, že není v pořádku."

Právě letiště Zaventem bude minimálně po celý dnešní den uzavřeno. Zde teroristé, kterým belgická prokuratura připisuje útoky, zaútočili jako první. V době výbuchu byl na letišti i hokejista Václav Nedorost, rodák z Českých Budějovic. „Volal jsem mu, ale moc informací teď nemají. Když došlo k výbuchu, seděli už v letadle směr New York,“ popisuje chvíle strachu jeho bratr David Nedorost.

Situace je pro rodinu útočníka Slovanu Bratislava o to horší, že je na letišti se svou rodinou, tedy i dětmi. „Samotnou explozi nepocítili. Poté je však náhle evakuovali z letadla. Věděli, že se něco stalo. Teď jsou bez jakýchkoliv dalších informací a čekají před letištěm,“ doplňuje bratr čtyřiatřicetiletého hokejisty.

K dnešním útokům došlo jen pár minut od budovy, ve které pracuje studentka Veronika Říhová ze Sloupu v Čechách. „Dozvěděla jsem se o tom od šéfa, který je v České republice a varoval nás, abychom zůstali v kanceláři a nevycházeli, dokud se situace neuklidní. V kanceláři si člověk připadá tak nějak bezpečně, až odtud vypadneme, tak to asi taková sranda nebude,“ řekla.

Při pohledu na zdevastovanou odletovou halu bruselského letiště přechází mráz po zádech i šéfredaktora Budějcké Drbny Lukáše Dvořáka. „Byl jsem tam přibližně před rokem. Když vidím záběry v televizi, vybavují se mi vzpomínky, jak jsem loni při návratu z dovolené prošel snad celým letištěm. Hodně mě ty ranní události zaskočily,“ řekl.

Autoři | Foto Jan Služevský

Štítky Brusel, letiště, Brno, výbuch, Evropská unie, Maelbeek, Česko, Parlament České republiky, Václav Nedorost, Lukáš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chvíle strachu si v Bruselu prožili i studenti z Brna. Všichni jsou v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.