Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnští vědci vyvinuli přístroj, má pomoci v léčbě rakoviny

Brněnští vědci vyvinuli přístroj, který má lékařům pomoci v léčbě rakoviny. Do oblasti, kde je zhoubný nádor, se zasunou elektrody, které do postiženého místa vyšlou pulsy a ve výsledku narušená buňka odumře.Zatím bude přístroj sloužit k experimentům, jde o funkční prototyp.

Proces, na který se přístroj používá, se nazývá ireverzibilní elektroporace. Odborníci v ČR dosud měli pouze jeden přístroj tohoto druhu od firmy AngioDynamics, o který se dělí všechna vědecká pracoviště v ČR. Toto zařízení navíc stojí několik milionů korun.

Novinka od brněnských vědců má větší variabilitu nastavení, a přístroj je proto vhodný zejména pro vědce. Zatím na něm pracují studenti. Podle Dalibora Červinky z Vysokého učení technického v Brně je nyní cílem zlepšit jeho ovládání.

Novinka, kterou brněnští vědci představili, má až trojnásobný výkon oproti stávajícímu zařízení, které je na trhu. "Na zničení tumorů se nepoužívá vysoká teplota, ale vysoké napětí," uvedl Tomáš Andrašina z radiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

"Rádi bychom v budoucnu upravili přístroj pro velkoplošnou elektroporaci. V takovém případě by se elektrody do orgánu nezapichovaly, ale měly by podobu velkoplošné vodivé mřížky, například z uhlíku," uvedl Červinka. Odborníci by díky tomu mohli ničit zasažené tkáně po celé šíři daného orgánu.

Podle odborníků má přístroj širší využití, tedy nejen v boji proti rakovině. Dá se využít na zprůchodnění močových a žlučových cest. Zatím není určený pro sériovou výrobu, ale pro vědecké experimenty. Jeho vývoj stál jen na materiálu zhruba 100.000 korun.

Odborníci chtějí do budoucna vyrobit ještě komplikovanější zařízení, které bude pro pacienta daleko šetrnější a nebude nutná celková anestezie. Jeho vývoj bude ale záviset na grantech.

Zdroj: ČTK

Štítky rakovina, Česko, Vysoké učení technické v Brně, Fakultní nemocnice Brno, léčba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci vyvinuli přístroj, má pomoci v léčbě rakoviny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.