Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záchranku lze nově volat pomocí aplikace, odešle i přesnou polohu

Zdravotní záchrannou službu lze ode dneška volat i pomocí mobilní aplikace, stačí stisknutí tlačítka. Záchranářům výrazně pomůže tím, že odešle i přesnou polohu volajícího. Lidé si ji mohou stáhnout do mobilu zdarma a funguje pro operační systémy Android a iOS.

Jde o novou aplikaci pro chytré telefony, kterou budou využívat záchranáři v celé České republice. Na tiskové konferenci ji dnes představil ředitel jihomoravské záchranné služby Milan Klusák.

Aktuálně je na systém napojeno 12 ze 14 krajů a do letních prázdnin by se měly připojit i Středočeský a Jihočeský kraj. "V krizové situaci například při dopravní nehodě či úrazu v terénu si řada lidí nedokáže vybavit svou přesnou polohu. Stisknutí tlačítka je v tuto chvíli nejjednodušším způsobem," uvedla Jana Kubalová z jihomoravské záchranky.

Pro záchranáře jde o výraznou pomoc. Za posledních 20 let jim sice začala pomáhat nová technika a nové informační systémy, předání informace o poloze události je však po dlouhé desítky let prováděno stejným způsobem. Je vysoce závislé na schopnosti pacienta místo nehody přesně určit, ale i na schopnostech operátora linky 155 získat od volajícího potřebné informace. 

Aplikace jedním stisknutím tlačítka umožní jak vytočit linku 155, tak odeslat informaci o přesné poloze. Volající je tak přepojen na záchrannou službu příslušného kraje. Je-li v okamžiku volání mobilní telefon schopen zjistit přesnou polohu, odesílá ji formou datového spojení či pomocí SMS přímo do informačního systému krajské záchranné služby. Záchranářům pozemní i letecké záchranné služby tak aplikace usnadní často zdlouhavé hledání přesného místa zásahu, ať už se jedná o dopravní nehodu či třeba pád cyklisty v lese.

Pokud člověk trpí nějakými onemocněními, může si předem do aplikace zadat informace o svém zdravotním stavu „Je to spíše edukativní záležitost. Například během jízdy v tramvaji se můžete naučit základy poskytovaní první pomoci,“ dodala Kubalová. Uživatel v aplikaci nalezne také seznam nejbližších pohotovostí či lékáren. Jednoduchým přepnutím aplikace do testovacího režimu si pak každý může vyzkoušet aktivaci Alarmu nanečisto. 

Podle tvůrce aplikace Filipa Maleňáka má aplikace bezpečnostní opatření proti tomu, aby se neodeslala nouzová zpráva nechtěně. "Tlačítko je nutné přidržet tři vteřiny a poté je ještě dalších pět vteřin, kdy lze volání zrušit. Poté se odesílá zpráva," uvedl Maleňák.

Mobilní aplikace je dostupná zdarma pro telefony s operačními systémy Apple iOS a Google Android.

Autoři | Foto Aplikace Záchranka

Štítky zdravotnická záchranná služba, Android, iOS, Jana Kubala, Milan Klusák, Česko, Středočeský kraj, Apple, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranku lze nově volat pomocí aplikace, odešle i přesnou polohu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.