Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes je 29. února

Jednou za čtyři roky se v kalendáři objevuje letní či zimní olympiáda, ale také jeden specifický den – 29. únor. Víte ale, že ve starověku se každý druhý rok přidával přestupný měsíc? A komu vlastně vděčíme za tento speciální den?

Nejvíce dnešní den jistě budou slavit všichni nositelé jmen Horymír a Radomír. Ti totiž mají po čtyřech letech opět svátek. Horymírů je v celé republice 167 v Jihočeském kraji pak jen dva. To Radomír je jméno mnohem častější. V republice jich můžete potkat 7503, v jižních Čechách pak 152.

Narozeniny dnes z českých známých osobností slaví dva finalisté televizní soutěže Česko hledá Superstar – Ali Amiri a Dalibor Slepčík. Ze světových osobností pak například americký raper Ja Rule nebo kanadský hokejový brankář Cam Ward.

Pojďme si nyní podívat do světa čísel. Proč vlastně máme přestupný rok? Je to kvůli rozdílu, který je mezi kalendářním rokem (365 dní) a rokem tropickým (365,24219 dne), který je závislý na pohybu planet. Za čtyři roky tak nastane odchylka o přibližně jeden den, který proto přidáváme.

Přestupný den lze vysledovat až do starého Egypta. V Římské říši ho do kalendáře zavedl Julius Caesar, čímž vlastně dal vzniknout juliánskému kalendáři, který se dodnes používá v Řecku, Rusku nebo Srbsku. Chyba juliánského kalendáře je 1 den za 128 let.

My v Čechách ale používáme kalendář gregoriánský. Jde vlastně o juliánský kalendář, který v šestnáctém století reformoval papež Řehoř XIII. tak, aby odchylka od tropického roku byla ještě menší. Chyba tohoto systému je tak jen 1 den za 3300 let. V čem je tedy rozdíl?

 Podle gregoriánského kalendáře přidáváme jednou za čtyři roky jeden den ovšem s výjimkou roků dělitelných 100 a zároveň nedělitelných 400. Zní to složitě? Pro pořádek, v letech 1700, 1800 a 1900 přestupný rok nebyl a v roce 2100 opět nebude. Oproti tomu v roce 1600 a 2000 jsme den přidávali. Je to celkem věda, co říkáte?

Podívejme se ještě dále do historie. Dříve, než Caesar zavedl svůj kalendář, platil v Římské říši jiný systém. Podle něj měl rok 355 dní a každý druhý rok se pak vkládal celý jeden měsíc. To juliánský kalendář změnil a vkládal se jen den. Nebyl to ovšem 29. ale 23. únor.

Napsal Jaroslav Pešek

Štítky Zimní olympijské hry, Julius Caesar, Jihočeský kraj, Ali Amiri, Římská říše, Ja Rule, Cam Ward, Česko hledá SuperStar, Jaroslav Pešek, Rusko, Řecko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je 29. února  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.