Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do soutěžní části bienále v Brně prošla necelá padesátka prací

Necelá padesátka prací od autorů z 15 zemí letos pronikla do soutěžní části Mezinárodního bienále grafického designu v Brně. Pořadatelé celkem obdrželi 878 přihlášek od 1222 autorů z 53 států. Letos poprvé mohli své práce přihlašovat výhradně elektronicky, řekla mluvčí pořádající Moravské galerie Michaela Banzetová.

Nyní pořadatelé osloví autory vybraných prací, kteří následně zašlou skutečná díla. Vyhlášení vítězů plánují organizátoři na 16. června, kdy také otevřou bienální výstavy.

Bienále tradičně patří k hlavním kulturním akcím sudého roku v Brně. Zároveň se řadí k nejstarším a největším přehlídkám grafického designu na světě. Minulý ročník, který byl zaměřený na školní práce, byl z hlediska návštěvnosti rekordní. Do tří paláců Moravské galerie přišlo 40.000 lidí.

Letos se bienále znovu otevřelo profesionálům. Směli přihlašovat projekty, které svým rozsahem tvoří menší celky nebo soubory - edice, vizuální identity a výsledky dlouhodobé spolupráce. Komise při posuzování přihlášek usilovala o rovnováhu mezi zavedenými a začínajícími grafickými designéry a mezi konceptuálně zaměřenými pracemi a projekty zdůrazňujícími řemeslné zpracování.

"Vzhledem k tomu, že celkově byly práce relativně srovnatelné, jsme upřednostňovali takové polohy, které dosud nejsou tolik veřejně známé, namísto prezentace již dostatečně propagovaného designu a designérů, což nám umožnilo zviditelnit alternativy a okrajovou tvorbu," stojí ve vyjádření výběrové komise. Další mezinárodní porota se později sejde, aby z vybraných prací určila vítěze. 

Při posledním bienále v roce 2014 porota Velkou cenu neudělila. Dílčí ocenění si odnesli Češka Pavla Nešverová, Švédka Emma Olandersová, Japonec Daisuke Kašiwa a nizozemská škola Werkplaats Typographie.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Brno, Mezinárodní bienále grafického designu, Místodržitelský palác, design

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do soutěžní části bienále v Brně prošla necelá padesátka prací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.