Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Radnice zbavila pozemky bývalých kasáren na Lerchově všech závazků, začíná připravovat jejich nové využití

Rada městské části Brno-střed včera definitivně uzavřela tzv. “kauzu Wilson”. Na základě doporučení vzešlých z právních analýz zkonstatovala absolutní neplatnost obou smluv s firmou Wilson Properity. Toto právní řešení se ukázalo jako jediné možné.

Brno-střed nyní může s pozemky nakládat dle svého uvážení a brzy pro ně začne hledat správné využití. 

Podle právních rozborů nenáleží developerské firmě Wilson Properity žádná náhrada případné škody či ušlého zisku. Radnice Městské části Brno-střed včera odeslala jednateli developera dopis s informací o neplatnosti smluv a také celý dosud zaplacený nájem ve výši 59 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že si pozemek developer nikdy nepřevzal do užívání, není tedy třeba, aby jej vracel a městská část s ním nyní může svobodně disponovat.

Historie této kauzy sahá do roku 2003, kdy město Brno získalo pozemek bezúplatně pod podmínkou nekomerčního využití. A však v září roku 2006, těsně před komunálními volbami, uzavřela tehdejší starostka Dagmar Hrubá k pozemkům nájemní smlouvu, kterou pronajala pozemek na 15 let za extrémně nevýhodnou cenu 1 Kč/m2/rok pro výstavbu multifunkčního domu s byty, prodejnami a garážemi. Dále podepsala rámcovou smlouvu o výstavbě, v níž se zavázala směnit půlhektarový pozemek bývalých kasáren za šestkrát menší pozemek pod prodejnou Brněnka a tuto pak na náklady městské části zbourat. Tímto mnohonásobně porušila zákon o obcích i Statut města Brna. Před rokem soud v pravomocném rozsudku konstatoval, že jde o zločiny zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku a uložil jí podmíněný trest.

Konstatace neplatnosti smluv je zcela neobvyklý, ale v tomto případě jediný možný právní krok. Navrhoval jsem jej předchozí koalici jako opoziční zastupitel již na začátku roku 2007, ale bezvýsledně,“ uvedl radní Svatopluk Bartík, který v posledních měsících toto náročné právní řešení připravoval.

Areál by měl být využit s přihlédnutím k potřebám místních obyvatel, kteří již netrpělivě očekávají, jak s uvedeným prostorem radnice s konečnou platností naloží. První místostarostka Michaela Dumbrovská proto oznamuje: “Ve čtvrtek 17. března proto uspořádá vedení radnice setkání s místními obyvateli ve společenském sále Cyrilometodějské církevní základní školy, přímo naproti pozemku. Všechny srdečně zveme.”

Tisková zpráva

Štítky pozemek, Brno-střed, městská část, Brno, Dagmar Hrubá, Svatopluk Bartík, Brněnka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice zbavila pozemky bývalých kasáren na Lerchově všech závazků, začíná připravovat jejich nové využití  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.