Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno pokročilo v boji s bezdomovectvím

Rada města Brna na své schůzi doporučila Zastupitelstvu schválit posouzení projektu Pilotní testování rychlého zabydlení rodin s dětmi (Rapid Re-Housing). Jedná se o inovační projekt, jehož cílem je ukončení bezdomovectví 50 rodin.

Základním nástrojem tohoto projektu bude podpora vybraných rodin poskytovaná sociálními pracovníky, jejímž hlavním cílem je udržení poskytnutého bydlení podle běžných pravidel. Dalšími cíli jsou pak například vyšší kvalita života u podpořených rodin či úspora veřejných prostředků.

Pilotní projekt potrvá 24 měsíců a bude mít několik kroků: zmapování rodin ohrožených bezdomovectvím včetně sčítání rodin bez domova (což zajišťuje partner Ostravská univerzita z vlastních prostředků), zabydlení 50 vylosovaných rodin a intenzivní sociální práce s nimi, výzkum dopadů zabydlení na vybrané rodiny s dětmi (například na školní docházku dětí či zaměstnanost dospělých) a vzápětí vyhodnocení celého projektu a rozhodnutí o jeho budoucnosti.

Předpoklady pro vstup rodin v bytové nouzi do programu:

  • Deklarace potřeby podpory sociálních pracovníků
  • Respektování povinné návštěvy sociálního pracovníka minimálně 1x týdně v bytě (Sociální pracovník bude kontrolovat mimo jiné i stav bytu a dodržování nájemní smlouvy. Pokud bude nájemní smlouva porušována, bude co nejdříve vypovězena)
  • Přímá platba nájemného z dávek na bydlení na účet pronajímatele
  • Souhlas s účastí na výzkumu
  • Matěj Hollan, náměstek primátora pro sociálně-kulturní oblast, řekl: „Pokud tento projekt schválí zastupitelstvo, Brno se vydá moderním směrem v sociální péči. Ze všech zahraničních zkušeností plyne, že důstojné bydlení je základní podmínkou pro návaznou sociální práci. Bez stabilního bydlení není pro člověka šance na opětovné začlenění do společnosti. Tento projekt se zabývá ubytování rodin s dětmi, dojde tím k opětovnému spojení dnes nuceně rozdělených rodin, návratu dětí z dětských domovů. Projekt je tzv. pilotní, což znamená, že si pod dohledem Ostravské univerzity ověříme, zda tento přístup funguje, jaké jsou jeho přínosy či naopak zápory a na základě vyhodnocení projektu se pak nastaví finální politika sociálního bydlení pro rodiny s dětmi.“

„Do sociální oblasti v České republice směřují miliardy korun, díky nimž se situace příliš nezhoršuje. Peníze ale nejsou směřovány na řešení samotného problému,“ uvedl Martin Freund, který je uvolněným zastupitelem pro sociální začleňování.

Projekt Rapid Re-Housing bude součástí dalších projektů sociálního začleňování. Poprvé ve své historii se město v této oblasti systémově zaměří i na podporu zaměstnanosti.

Zařazení do projektu bude podmíněno intenzivní prací se sociálním pracovníkem, který bude s klientem řešit samozřejmě i jeho příjmy. Prioritou je člověka zabydlet, což ho podpoří v tom, aby si práci našel. Obdobné projekty ze zahraničí ukazují významné zvýšení zaměstnatelnosti v souvislosti s tím, že si člověk najde bydlení. Stejně tak se snižuje zadluženost, zlepšuje docházka dětí do škol, jejich zdravotní stav a podobně,“ dodal Martin Freund, který je uvolněným zastupitelem pro sociální začleňování.

Partnerem projektu je IQ Roma servis, o. s., který bude zajišťovat rodinám podporu prostřednictvím sociální práce, Ostravská univerzita a organizace HVO Querido Discus z Amsterdamu, která má se zabydlováním lidí bez domova praxi. Nositelem projektu je Odbor sociální péče MMB.

Tisková zpráva

Štítky projekt, rodina, Brno, sociální práce, Ostravská univerzita, Martin Freund, Matěj Hollan, Česko, Amsterdam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno pokročilo v boji s bezdomovectvím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.