Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Facebookem se znovu šíří žádosti přátel o peníze. Můžete přijít o všechny úspory

„Ahoj, pošleš mi prosím na účet 200 Kč? Potřebuji něco nutně zaplatit. Vytrhneš mi trn z paty. V pondělí vrátím.“ V posledních hodinách přicházejí takové zprávy ve facebookových konverzacích. A dost často i od lidí, se kterými si moc často nenapíšete.

Neuvažujte však o tom, že byste byli dobrosrdeční a peníze opravdu poslali. Stálo by vás to více než jen jednu oranžovou bankovku.

Jako první byste v tomto případě měli být obezřetní a kontaktovat telefonicky svého kamaráda. Přeci jen, když po vás chce někdo peníze, žádat o ně prostřednictvím Facebooku není ta správná cesta. Když se ale kamarádsky rozepíšete, může přijít velmi krutý trest.

Napadený“ přítel následně pošle neznámý odkaz, kde peníze převést. Jakmile tak učiníte, počítačový vir vám okamžitě vymaže zůstatek na bankovním účtu. Nevěříte? Jenom během dnešního dne už takto přišli o své úspory dva lidé. A podle informací Budějcké Drbny se intenzita rozesílaných vzkazů opět zvyšuje.

Jak se v případě odcizení peněz z účtu zachovat? Určitě podejte na Policii České republiky trestní oznámení na neznámého pachatele, ačkoliv šance na jeho dopadení jsou v takovýchto případech velmi nízké. Okamžitě byste také měli reklamovat platební transakci u své banky. Ani zde si však nemůžete být jisti úspěchem.

Takové žádosti volají po obezřetnosti. V době sociálních sítí totiž není zřejmé, kdo může být na druhé straně a vydávat se za vašeho kamaráda.

Napsal Lukáš Dvořák | Foto pixabay.com

Štítky peníze, Facebook, Lukáš Dvořák, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Facebookem se znovu šíří žádosti přátel o peníze. Můžete přijít o všechny úspory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.