Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská metropolitní oblast má na svůj rozvoj do roku 2020 k dispozici 5,4 miliardy korun z Evropské unie.

Město Brno dokončuje přípravy na čerpání dotací z Evropské unie v dalším programovém období, kdy mu připadne nová role. Bude nositelem Integrované strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti, která vznikala v minulých dvou letech a pro kterou se podařilo vyjednat částku 5,4 miliard korun.

Díky přípravě a následnému naplňování této strategie přechází na město Brno z národní úrovně nové kompetence, ale také zodpovědnost. Za řízení, komunikaci, aktualizaci a koordinaci naplňování strategie bude na Magistrátu města Brna zodpovědná Kancelář strategie města (tým manažera ITI) a Úsek technický (pracoviště zprostředkujícího subjektu).

Proč se vlastně začalo mluvit o Brněnské metropolitní oblasti? Současná situace ukazuje, že strategické plánování nelze omezovat administrativními hranicemi města Brna. Existuje spousta problémů, které se dají smysluplně řešit jedině ve spolupráci města s okolními obcemi v jeho zázemí. Tento přístup je naprosto běžný a osvědčený v západoevropských zemích a navíc Evropská unie umožňuje velkým metropolím v období 2014 až 2020 využít nové přístupy ke strategickému plánování a financování jejich rozvoje – v ČR je takových metropolitních oblastí schváleno celkem 7.

Z těchto důvodů začalo Brno v posledních několika letech vyvíjet ve spolupráci s regionálními partnery aktivity vůči svému zázemí – byla vymezena Brněnská metropolitní oblast (BMO) a vytvořena Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI (Integrated Territorial Investments, integrované územní investice).

Strategie byla schválena Zastupitelstvem města Brna v prosinci. „V průběhu měsíce ledna bude strategie předložena k hodnocení Ministerstvu pro místní rozvoj ČR a dalším ministerstvům, z jejichž operačních programů bude možné čerpat finanční prostředky pro celou Brněnskou metropolitní oblast. Pokud po zapracování připomínek projde strategie úspěšně schvalovacím procesem na ministerstvech, bude následně v této aktualizované podobě předložena také Zastupitelstvu města Brna. Pak již budeme moci začít ve spolupráci s jednotlivými ministerstvy s vypisováním výzev pro předkládání integrovaných projektů. První takové výzvy pro Brněnskou metropolitní oblast by měly být zveřejněny v polovině roku 2016,“ uvedla Marie Zezůlková, vedoucí Kanceláře strategie města.

V souvislosti s přípravou Integrované strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti vydalo nyní Brno Atlas Brněnské metropolitní oblasti, který usnadní přípravu strategických projektů pro financování z Evropské unie. Zatím je k dispozici v tištěné podobě, nyní se pracuje na integraci shromážděných dat do připravovaného geoportálu, kde bude s těmito údaji snadné pracovat.

Tisková zpráva

 

Štítky Brno, Evropská unie, strategie, Zastupitelstvo města Brna, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská metropolitní oblast má na svůj rozvoj do roku 2020 k dispozici 5,4 miliardy korun z Evropské unie.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.