Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zámek v Mor. Krumlově půjde do aukce, chce jej tamní radnice

Radnice v Moravském Krumlově na Znojemsku se zúčastní elektronické aukce tamního zámku. Uskuteční se 29. ledna s vyvolávací cenou 14 milionů korun. Řekl to krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09). Účast radnice na aukci schválili zastupitelé Moravského Krumlova.

Cílem města je objekt koupit a nadále v něm provozovat expozice věnované umění. Zámek je zčásti opravený. Po ukončení rekonstrukce chtějí krumlovští zastupitelé s představiteli Prahy vyjednat, aby do zámku umístila známé dílo malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej. Tento soubor 23 obrazů je majetkem hlavního města, v němž je nyní epopej vystavena. V minulosti byla přes půl století prezentována právě v krumlovském zámku.

Zámek je majetkem firmy Reality MK, která je dceřinou společností slovenské společnosti Incheba. Reality MK se ale dostala do finančních potíží; dluží přibližně devět milionů korun. Bylo proto rozhodnuto, že zámek půjde do aukce, aby firma ze zisku z ní mohla uspokojit své věřitele, uvedl starosta.

Moravský Krumlov již v minulosti jednal s Inchebou o tom, že radnice od ní zámek koupí. Vyjednávání ukončily právě finanční potíže Realit MK. Krumlov je ochoten za zámek zaplatit okolo 14 milionů korun. "Byl sice stanoven strop, kam až můžeme v aukci jít, ten ale prozrazovat nebudeme," zdůraznil Třetina.

Krumlovský zámek patří k významným jihomoravským památkám. Částečně je ale zchátralý. Incheba objekt za pomoci radnice a Jihomoravského kraje zrekonstruovala tak, že je v provozu kaple, Rytířský sál, šest komnat v prvním patře a tzv. knížecí byt.

Zdroj: ČTK Foto: Moravský Krumlov

Štítky dražba, radnice, zámek, Moravský Krumlov, Tomáš Třetina, TOP 09, okres Znojmo, Alfons Mucha, Praha, Slovanská epopej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Mor. Krumlově půjde do aukce, chce jej tamní radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.