Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jaký způsob detoxikace organismu je nejlepší?

Termín „detoxikace těla“ je po „hubnutí“ jedním z nejčastěji vyhledávaných pojmů na internetu. Ještě více je pak zázračných přípravků a způsobů, jak toho dosáhnout. Proto je potřeba si hned na začátku říci, že přípravky k detoxikaci těla jsou zcela zbytečné.

Tělo totiž má své orgány (játra, ledviny, střeva) a mechanismy, jak se zbavit toxinů a nečistot.

Chcete-li zůstat skutečně zdraví, pak pouze zdravá výživa a pravidelný pohyb jsou tou správnou cestou! Ušetřete za všechny zázračné detoxikační přípravky a věřte více svému tělu, protože to dokáže opravdové zázraky, stačí se o něj dobře starat. Odpověď na otázku v nadpisu je tedy - přirozená detoxikace.

Jste na omylu, pokud budete držet týden, dva nebo tři půst, případně jíst zázračné detoxikační přípravky, ve snaze zakrýt své předchozí výživové hříchy a „vyčistit“ své tělo. Je to sice hezká představa, že můžete propláchnout své tělo a vyplavit z něj veškeré nečistoty a mít své orgány naprosto čisté, ale bohužel to takto jednoduše nefunguje.

Jak jsem již zmínila výše, je potřeba mnohem více věřit svému tělu a starat se o něj, pak nebude potřeba řešit jeho detoxikaci. Pokud by se totiž tělo neumělo zbavovat (vylučovat) látek, které pro nás nejsou vhodné, byli bychom nejspíše všichni po smrti, nebo v péči lékařů. Zdravé tělo má ledviny, játra a střeva - to jsou pro nás hlavní orgány, které udržují naše tělo v rovnováze.

Bohužel, v dnešní tržní době je všechno příležitost, jak vydělat, proto tu máme „detoxikační byznys“, navíc podpořený účinným marketingem s doporučením od mnoha celebrit. Všichni chceme zůstat mladí, krásní a hubení, ačkoli víme, že to nejde a stárnutí je prostě přirozený proces.

Již v roce 2009 skupina vědců ve Velké Británii kontaktovala výrobce patnácti výrobků prodávaných v lékárnách a supermarketech, tvrdících, že Vám pomohou s detoxikací těla. Když však vědci požádali o důkazy nebo vědecké studie dokazující tyto zázračné účinky, tak ani jeden z výrobců nic takového neposkytl, nejspíš protože nic takového ani neměli a vlastně ani nepotřebují, hlavní je přece produkt prodat! Přesto všechno se počet produktů s nápisem „detox“ v regálech nesnižuje, ba naopak. Můžete si tak koupit detoxikační nápoje, potraviny, tablety, čaje, koupelové soli, šampony nebo tělové gely. Můžete také podstoupit několikadenní detoxikační dietu (pravděpodobně dočasně zhubnete), ale to nemá nic společného s toxiny ve vašem těle. Stejně jako si můžete udělat výplach střev (hydrocolon) a zbavit se tak toxického plaku ve vašich střevech - jen tento „plak“ zatím nebyl odborně popsán.

Věřte, prosím, tedy svým játrům, ledvinám a střevům, které pro nás dělají to nejlepší. A stejně jako do svého auta dáváte kvalitní palivo a olej, tak i sami sobě dopřejte kvalitní a vyváženou stravu, pohyb a o zbytek se vaše tělo postará. Takže chcete-li skutečně udělat něco pro své tělo a zdraví, tak vám nabízíme několik jednoduchých a především levných tipů a budete-li je dodržovat, zůstanete zdraví a fit!

Vyvážená, pestrá a kvalitní strava

Jedna z nejdůležitějších a v dnešní době stále velmi podceňovaných oblastí. Představte si svůj běžný jídelníček a pak se zamyslete, zda obsahuje: netučné maso, luštěniny, ryby (alespoň 1 - 2x týdně), celozrnné obiloviny, ořechy, semínka, zeleninu (400g denně) a ovoce (200g denně). Všechny tyto potraviny nám pak poskytují veškeré živiny, dostatek vlákniny, vitamíny a minerály, aby tělo i náš imunitní systém, dokonale fungoval.

Pravidelný pohyb

Spolu s vyváženou stravou je pohyb velmi důležitým aspektem zdravého životního stylu. Začnete-li pravidelně sportovat (hýbat se), odměnou pro vás bude nejen lepší psychika, snížení tělesné hmotnosti, ale i kvalitnější trávení, lepší spánek. Prostě se budete cítit lépe!

Jednodenní půst

Krátkodobý (jednodenní) půst není dietou, je to pouze skvělý, levný a nenáročný prostředek, jak si udržet dobrou kondici a zdraví. Krátké půsty částečně umožňují prodloužit noční regeneraci i odpočinek. Organismus se nezaměstnává procesem trávení a má více času na znovuobnovení sil. Pravidelné kratší půsty (1x za 3-4 týdny) navíc pomáhají udržovat stálou hmotnost a v některých případech, při dlouhodobém dodržování, napomohou mírné redukci hmotnosti.

Probiotika - zdravá střeva

Správně fungující trávicí trakt je jedním z nejlepších obranných mechanismů vašeho těla. Ve zdravém střevě se nachází v průměru 100 miliard až trilion užitečných bakterií na jeden mililitr (cca půl kávové lžičky). Ty doslova pohlcují škodlivé bakterie a další vetřelce. Ve střevě člověka, který nedodržuje zásady zdravé výživy se těchto bakterií, díky špatné stravě a zanedbanému tlustému střevu, nachází na mililitr pouze 4 - 5. Porovnejte 4 s trilionem a pochopíte rozsah celého problému. Mnozí vědci dnes věří, že klesající hladina „přátelských“ bakterií v trávicím traktu je vlastně příčinou vzniku chronických degenerativních chorob a snížené funkce imunitního systému. Naším cílem tedy je posílit imunitní systém.

Lymfodrenáže

Náš lymfatický systém slouží k transportu škodlivých látek. Pokud funguje správně, protéká jím okolo 4 litrů tekutin. Pokud je systém v důsledku stresu, nemoci, operace nebo přetížení narušen, dochází k zadržování tekutin, otokům, celulitidě a narůstání celkové únavy organismu. Lymfodrenážní přístrojová masáž pak obnovuje funkci lymfatických cest a znovu nastartuje správnou cirkulaci lymfy.

Chcete-li poradit nebo navést na cestu zdravého životního stylu, tak jsme tu pro Vás! Základem a mottem naší práce je „zdravé hubnutí bez doplňků!“

Za společnost Žij-zdravě.cz

Mgr. Daniela Šupková
výživová poradkyně | osobní trenér

PR text

Štítky detoxikace, střevo, půst, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaký způsob detoxikace organismu je nejlepší?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.