Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První finanční pomoc od Dobrého anděla k nám přiletěla rychlostí blesku, vzpomíná paní Iveta ze Znojma

Paní Iveta vychovává se svým manželem syna Adámka (*2006) a dcerku Veroniku (*1996). Nikdy by ji nenapadlo, že pomoc Dobrých andělů budou potřebovat. V červnu minulého roku se u Adámka objevily vysoké horečky. Antibiotika bohužel nezabrala, a tak následovalo vyšetření krve, ze kterého lékaři zjistili závažnou diagnózu – akutní leukémii.

Za dvě hodiny byl malý pacient hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Brně na onkologii. „Místo sladkostí jako odměnu za první vysvědčení dostal Adámek v nemocnici první chemoterapii. V té chvíli se nám obrátil život vzhůru nohama. Nastoupili jsme do rozjetého vlaku,  kde nikdo nemá tušení, kam vlastně jede. Ta bezmoc, strach a úzkost, která nás tehdy přepadla, se nedá slovy ani popsat,“ vypráví paní Iveta.

Adámek podstoupil několik bloků chemoterapie. Kvůli nemoci se mu zvětšila slezina a měl několik týdnů velké bolesti. Nakonec mu ji lékaři odstranili, místo deseti centimetrů měřila skoro třicet. Bohužel chemoterapie nezabírala tak, jak bylo třeba, proto se lékaři rozhodli pro transplantaci kostní dřeně. Vhodný dárce se pro Adámka hledal v českém i světovém registru a nakonec se objevil 40letý pán z Německa, díky kterému mohl Adámek v prosinci transplantaci podstoupit. „V duchu jsem děkovala osudu, že nám dopřál najít člověka, který byl ochoten obětovat svůj čas a daroval kus sebe pro záchranu života někoho jiného,“ vzpomíná paní Iveta.

Ze začátku byl Adámek s maminkou v nemocnici nepřetržitě dva měsíce, později mohl jezdit víkendy domů. Po transplantaci byl již režim volnější, nejdříve dojížděli do Prahy dvakrát týdně na kontroly a postupně se interval prodlužoval.

S náročnou léčbou se bohužel pojí i vysoké náklady například na časté přesuny ze Znojma do nemocnice do Brna, doplatky na léky a doplňky stravy nebo zajištění nízkobakteriální diety. V nemocnici byla rodině hned ze začátku nabídnuta pravidelná finanční pomoc Dobrých andělů. Ti přispívají prostřednictvím nadace Dobrý anděl rodinám s dětmi, které se vlivem rakoviny nebo jiné vážné nemoci dostaly do finanční tísně. Díky Dobrým andělům mohou toto těžké období zvládat lépe. Paní Iveta všem Dobrým andělům vzkazuje: „Vzpomínám si, že první příspěvek k nám dorazil rychlostí blesku. Děkujeme Vám, že nám pomáháte, je to pro nás opravdu důležité. Nikdo neví, co se mu v životě může stát. A jsem si naprosto jistá, že jakmile začneme fungovat bez nějakých omezení, tak se staneme také Dobrými anděly.“

Rok po transplantaci se již život rodiny pomalu začíná vracet do „normálních“ kolejí. Adámek již nemusí nosit roušku kvůli oslabené imunitě a obejde se i bez dietních opatření.

V těchto dnech běží na obrazovkách televize Nova několik charitativních spotů nadace Dobrý anděl, ve kterých jsou představovány situace, jež zažívá množství rodin v situaci, kdy je jeden z jejích členů dlouhodobě nemocný. Herci se staly děti a jejich rodiče, kteří přímo pomoc od Dobrých andělů dostávají. Svou roli zde má také Adámek – je zkoušen paní učitelkou u tabule v nemocničním pokoji.

Ve spotech se objevují známé osobnosti i další Dobří andělé a vyzývají diváky, aby se zapojili do pomoci.  Jednou ze známých tváří kampaně je i moderátor Petr Suchoň, který uvedl: „Jsem strašně rád, že díky televizi Nova přibyla spousta Dobrých andělů, a já doufám, že ještě další přibývat budou. Já sám jsem nováčkem mezi Dobrými anděly a věřím, že nás bude co nejvíc, protože tato pomoc má velký smysl.“

Dobrým andělem se může stát každý na www.dobryandel.cz.

Dobrý anděl

Štítky Znojmo, lékař, nemocnice, chemoterapie, Fakultní nemocnice Brno, Petr Suchoň, TV Nova, Německo, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První finanční pomoc od Dobrého anděla k nám přiletěla rychlostí blesku, vzpomíná paní Iveta ze Znojma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.