Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Antarktická expedice bude skromnější, vědci čekají na příspěvek

Desátá expedice vědců z Masarykovy univerzity v Brně do Antarktidy, kde budou pobývat na Mendelově polární stanici, bude o něco skromnější než ty předešlé. Místo skupiny 15 vědců pojede na jih tým šesti odborníků.

Vědci totiž čekají na to, jakou finanční podporu získají od státu na své působení v Antarktidě na nadcházejících sedm let. Řekl to vedoucí letošní expedice Pavel Kapler.

Univerzita vybudovala Mendelovu polární stanici před deseti lety na Rossově ostrově nedaleko Antarktického poloostrova, a to zhruba za 50 milionů korun. Stát od té doby financoval jejich výzkum deseti miliony korun ročně. Letos tento grant vypršel a jedná se o jeho nové podpoře na dobu sedmi let.

"Pro udržení stanice v dobrém technickém stavu a samozřejmě výzkumu samotného potřebujeme částku minimálně deset milionů korun ročně. Doufáme, že se s ohledem na význam stanice, výzkum i to, že dělá dobré jméno české vědě, příspěvek ještě navýší," uvedl Kapler. Stanici obývají vědci vždy v době antarktického léta, tedy od ledna do března, kdy je na jihu nejtepleji.

Do výzkumu na stanici se už zapojili zástupci 214 vědních oborů, jimž pobyt v Antarktidě umožňuje práci na desítkách výzkumných projektů. Zkoumají změnu klimatu, intenzitu UV záření, nebo tzv. antarktické oázy, tedy oblastí, na nichž vzniká po ústupu ledovců první život v podobě řas a mechů. Biologové zjišťují, jaký vliv by mělo další oteplování na život rostlin v těchto oblastech.

Lékaři ověřují, jaký vliv má pobyt v drsné krajině na zdravotní stav lidí. Na polární stanici se testuje nejnovější technika vyvinutá v Česku. Mezi tyto projekty patří také výzkum odolnosti pokročilých stavebních hmot. Expedice brzy vyzkouší i prototyp českého generátoru obnovitelné energie z větru.

Desátá expedice odcestuje do Antarktidy 27. prosince z Prahy. Letecky se přesune do Argentiny a z Buenos Aires pak do Patagonie. V přesunu na základnu pomohou vědcům argentinští vojáci. Vědci se vrátí domů v březnu.

Zdroj: ČTK

Štítky Antarktida, výzkum, Masarykova univerzita, Antarktický poloostrov, Rossův ostrov, Argentina, Česko, Buenos Aires, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antarktická expedice bude skromnější, vědci čekají na příspěvek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.