Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skauti o víkendu přivezou z Vídně do Brna betlémské světlo

Do Česka o víkendu dorazí betlémské světlo, jeden z novodobých symbolů Vánoc. Plamínek zažehnutý v Betlémě přivezou v sobotu v podvečer skauti vlakem z Vídně do Brna. Použijí k tomu svítilny. V neděli světlo přinesou do brněnské katedrály, následující víkend jej začnou rozvážet po Česku, a to znovu ve vlacích.

Nedělní předání světla brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu je spojeno s otevřením takzvané Svaté brány do katedrály. Obřad souvisí s rokem milosrdenství, který vyhlásil papež František. Věřící se potkají v Denisových sadech, pak se průvod vydá ke katedrále a po symbolickém otevření brány bude pontifikální mše pokračovat běžným způsobem.

Po skončení mše si první zájemci mohou světélko v lucernách či na hořící svíci odnést domů. "Další organizace šíření betlémského světla ve farnostech a obcích již záleží na místních podmínkách. Je možné ho uchovávat na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků," řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

"Za týden, v sobotu 19. prosince, se pak začne betlémské světlo rozvážet za pomoci Českých drah do všech koutů republiky," uvedla mluvčí drah Kateřina Šubová. Skauti využijí více než čtyři desítky spojů.

V brněnských ulicích bude 19. prosince světlo rozvážet historická tramvaj. "A 23. prosince jej budou skauti a skautky rozdávat celý den na brněnské radnici v rámci akce Vánoce na radnici široké veřejnosti," uvedla Stanislava Vachová z brněnského skautského střediska Řehoře Mendla.

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo dívka, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po Evropě jako symbol Vánoc. Češi znají betlémské světlo více než 25 let.

Zdroj: ČTK

Štítky Betlémské světlo, Česko, Vídeň, Brno, Vánoce, Betlém, Papež František, Ježíš Kristus, České dráhy, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skauti o víkendu přivezou z Vídně do Brna betlémské světlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.