Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno pořádá setkání odborníků na bezdomovectví

Dnes a zítra se Brno stane centrem odborníků, kteří budou diskutovat na téma bezdomovectví. Institut pro globální bezdomovectví (IGH) a Nadace pro výstavbu a sociální bydlení (BSHF) zde totiž organizují mezinárodní workshop, který se koná v úzké spolupráci s Magistrátem města Brna a Platformou pro sociální bydlení.

Workshop představí vůdčí osobnosti z šesti měst ze třech světadílů s cílem řešit společný problém: jak může město nebo městská část poznat jména všech, kdo žijí na ulici nebo v dočasném ubytování a získat dostatek informací k tomu, aby jim dopomohly k bydlení, navíc za velmi nízké náklady?

Brno na konferenci reprezentoval náměstek primátora Matěj Hollan, do jehož gesce sociální problematika patří. „Brno se hodlá ukončování bezdomovectví intenzivně věnovat. Nemá cenu cpát peníze do sociálních dávek a sociální činnosti, která jen udržuje lidi bez domova při životě, ale pokud je jde zpátky vracet, je nutné se o to snažit. Že to jde, ukazují mnohé příklady ze světa jako například z Houstonu, kde se prakticky podařilo vymýtit bezdomovectví rodin. Jsem rád, že můžeme na řešení tohoto problému spolupracovat s Institutem pro globální bezdomovectví, který založil katolický řád Paulinek. Je reálné, aby se počet bezdomovců řádově snížil. Uděláme vše pro to, aby se tak stalo,“ řekl náměstek Matěj Hollan.

Měření bezdomovectví je podle odborníků nezbytným předpokladem jeho řešení. Obecná čísla pak umožní pochopit vývojové trendy. Znát konkrétní lidi bez domova jménem a seznámit se detailně s jejich potřebami pomůže městům dělat správná rozhodnutí a účinně rozdělovat zdroje za účelem ukončení bezdomovectví.

Během brněnského workshopu se každé město naučí, jak s omezenými zdroji zapojit dobrovolníky, jak organizovat data na úrovni jednotlivců a jak s nimi nakládat. Účastníci z Brna, Chile, Jižní Afriky, Anglie a Španělska přispějí odbornými znalostmi k řešení specifických problémů, budou se vzájemně učit a vytvářet plán, který implementují po návratu domů. Jejich práce je součástí celkového úsilí v rámci Evropské kampaně za ukončení pouličního bezdomovectví.

Podle údajů z jednotlivých institutů bydlí jen v městských oblastech odhadem 1,1 miliard lidí v nevyhovujících podmínkách, z toho 100 milionů nemá bydlení žádné. 

Zdroj: Brno.cz

Štítky Brno, bydlení, Matěj Hollan, bezdomovec, Španělsko, Chile, Anglie, Houston, Jižní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno pořádá setkání odborníků na bezdomovectví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.