Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Národní soutěž vín poprvé vyhrálo červené

Šampionem Národní soutěže vín ČR 2016 bylo dnes ve Valticích na Břeclavsku vyhlášeno poprvé červené víno. Vyhrál Merlot 2012 výběr z hroznů, barrique od firmy CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s. Hrozny pocházejí z mikulovské vinařské podoblasti, z obce Brod nad Dyjí, viniční tratě Brodské stráně.

V soutěži bylo letos 1423 moravských a českých vín od 215 vinařů. Porota dnes nejlepší víno vybírala z 200 finalistů, kteří vzešli z jednotlivých vinařských regionů.

"Vítězný Merlot je víno s nádhernou tmavě granátovou barvou. Díky ležení na barrique sudech jsou ve vůni cítit tóny vanilky, tmavého ovoce, dřeva a lehce i kávy. V chuti je víno harmonické, plné s výraznou tříslovinou," popsal šampiona enolog soutěže Marek Babisz.

První vítězství červeného vína v soutěži přichází několik týdnů poté, co Vinařský fond poprvé spustil samostatnou kampaň na domácí červená vína. Moravští vinaři se stále častěji prosazují na velkých mezinárodních soutěžích v zahraničí, většinou ale jen s bílými víny, ta červená do soutěží v zahraničí často nehlásí.

Podle ředitele vítězné firmy CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice Marka Šťastného se ale na Moravě dají udělat světová červená vína. Merlot, který dnes vyhrál, se v minulosti v ČR příliš nepěstoval, pro místní podmínky se ale hodí. "Co jsem přišel na firmu, pracujeme s technologií výroby červených vín používáním různých typů sudů. Valtice byly vždy známé dobrými červenými víny," řekl ČTK Šťastný.

Vítězné víno až do letoška zrálo v sudech, ročník 2012 byl podle Šťastného vydařený, ještě lepší zřejmě bude ten letošní. Léto bylo horké a suché, přitom zdravotní stav hroznů byl při sklizni vynikající. Vítězná firma spolu s dalšími vinařstvími, která spadají do skupiny, hospodaří na 600 hektarech vinic.

Nejlepší stovka vín ze Salonu vín bude celoročně přístupná k degustaci ve sklepech valtického zámku. Kompletní složení Salonu vín oznámí organizátoři v lednu. Slavnostní vyhlášení a otevření nového ročníku degustační expozice se uskuteční 29. ledna 2016.

"Letos jsme v Salonu vín přivítali opět o více než 20 procent návštěvníků více než v předchozím roce a předpokládáme, že i v roce 2016 počet návštěvníků, kteří absolvovali některý z degustačních programů v expozici Salonu vín, překoná 20.000," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Zatím posledním šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2015 se stalo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Stejné vinařství vyhrálo i loni a předloni. V soutěži pro rok 2015 bylo 1646 moravských a českých vín.

Soutěž od příštího roku čekají novinky. Expozice bude otevřená o měsíc dříve, než bylo obvyklé. V dalším ročníku budou udělovány stříbrné medaile vínům, která postoupila do druhého kola soutěže a obdržela minimálně 83 bodů. Další novinkou bude divoká karta, která umožní vinaři, jenž získal alespoň jednu nominaci z oblastních kol, přihlásit do prvního kola soutěže ještě jedno víno ze své produkce.

Novinky chystá Svaz vinařů i pro ocenění Vinařství roku. Vyhlášení bylo v minulosti na konci zimy v Praze, přesouvá se ale na 2. června do brněnského klubu Sono. Akce se propojí se Špilberk food festivalem, který začne o den později.

Zdroj: ČTK

Štítky víno, soutěž, CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s., hrozen, Česko, Valtice, okres Břeclav, Brod nad Dyjí, Vinařský fond, Svaz vinařů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní soutěž vín poprvé vyhrálo červené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.