Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vinaři z Moravy se sjedou do Brna, nabídnou svá nejlepší vína k degustaci

Festival moravských vín s názvem Víno z blízka vrcholí Mikulášskou degustační sobotou 5. prosince. Během procházky po unikátních sklepních prostorech, restauracích nebo kavárnách mají návštěvníci možnost poznat špičkové vinaře a ochutnat jejich vína. Připraven je i bohatý doprovodný program.

 Záleží tedy na každém, kolik času v jednotlivých prostorech stráví. V neděli je pak připraven trh, kde budou k prodeji vína ze sobotní degustace za ceny jako ze sklepa. Vstupenku lze zakoupit na internetových stránkách festivalu www.vinozblizka.cz.

Festival Víno z blízka vrcholí prvním prosincovým víkendem. V sobotu bude od 11 do 20 hodin v centru Brna rozmístěno celkem 18 vinařů, kteří nabídnou ochutnávku svých vín doplněnou o pochutiny. Neděle je pak vyhrazena pro trh s vínem. Všichni vinaři ze sobotní degustace se přesunou do atria Fakulty sociálních studií a od 11 do 16 hodin zde budou lidé moci vína opět degustovat, a dokonce si některá koupit domů.

Sobotní degustaci vín bude doprovázet bohatý program na místech, kde vinaři z Moravy hostují. V restauraci L´Eau Vive, ve které své víno představí Rodinné vinařství u Samsonů, je připravena soutěž Vytáhni štupr a vyhré. Účastníci této soutěže musejí vytáhnout předepsaný objem tekutiny velkokapacitním štuprem, skleněnou nádobou na víno. Na vítěze pak čekají zajímavé ceny. V Klášterní vinárně a restauraci Pod radničním kolem zahraje k poslechu cimbálová muzika.

Kabaret Špaček pak pro změnu nabídne kabaretní představení s názvem Antonín Puchmajer D.S. : Be Pozzy!, ve kterém diváci zjistí, že jsou úplně v pohodě a sluníčko svítí jako pominuté. „Během dne mohou milovníci vína též na několika degustačních místech potkat harmonikářku s nezaměnitelným hlasem Terezu Škrhákovou, která zahraje a zazpívá písničky nejen o víně,“ doplňuje Zdeňka Prokopová z Nadace Partnerství, která akci pořádá. Sobotní degustace vín je ideálním programem pro skupinu přátel, partnery či například celou rodinu. Užít si mohou nejen chutná vína, ale i příjemnou a přátelskou atmosféru.

Papírovou vstupenku je potřeba vyměnit na registračním místě, v atriu Fakulty sociálních studií, za vstupenku festivalovou. Tou je sklenička s logem festivalu, plátěná taška, poukázka v hodnotě 100 korun na nákup vína a průvodce festivalem. „Právě sklenička je nejdůležitější pro absolvování procházky po brněnských místech s degustací. Vinaři totiž do jiných než oficiálních skleniček nenalijí,“ upozorňuje Zdeňka Prokopová.

Jako prolog festivalového víkendu nabízí pořadatelé i neobvyklé setkání dvou vinařství v takzvaném Duelu vinařů. Řízenou degustaci osmi dvojic vín z produkce Znovínu Znojmo a Vinselektu Michlovský povedou osobnosti současného vinařství, pánové Pavel Vajčner a Miloš Michlovský. Akce se uskuteční ve čtvrtek 3. 12. od 17:30 v salónu hotelu Barceló Brno Palace. Více o duelech na www.duelvinaru.cz.

O festivalu Víno z blízka

Festival Víno z blízka je festivalem moravských vín nejlepších vinařů. Nadace Partnerství, jež festival pořádá, chce prostřednictvím této akce vracet Brnu zašlou slávu jako hlavnímu městu vinařského regionu. Vrcholem zimní části festivalu je degustace vín, duel vinařů a trh s vínem. V létě proběhlo v rámci festivalu deset vinařských podvečerů, během kterých se představilo 46 vinařů z celé jižní Moravy.

Tisková zpráva

Štítky víno, vinařství, degustace, festival, Brno, Morava, restaurace, vstupenka, Nadace Partnerství, Antonín Jaroslav Puchmajer, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři z Moravy se sjedou do Brna, nabídnou svá nejlepší vína k degustaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.