Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně se dnes rozsvítil Těsnohlídkův vánoční strom

Na brněnském náměstí Svobody se dnes po 17:00 rozsvítil Těsnohlídkův vánoční strom jako symbol zahájení adventu. Události, která má mnohaletou tradici, přihlížely tisíce lidí. Mnozí už měli v ruce letošní novinku, kterou jsou keramické hrnky na svařené víno místo dosavadních plastových kelímků. Vánoční trh se bude konat až do 23. prosince.

Vánoční trhy začaly dnes také na Zelném trhu a na Moravském náměstí, kde je pořádá radnice Brna-střed, na náměstí Svobody je pořadatelem Turistické a informační centrum (TIC). Na všech třech místech čekají návštěvníky během adventu koncerty a kulturní akce.

V Brně se vánoční strom rozsvítil na rozdíl od Prahy v předem určený čas. Praha jej rozsvítí v sobotu v podvečer, čas však kvůli obavě o bezpečnost neupřesnila. Jde o reakci na teroristický útok v Paříži a potenciální hrozbu dalších útoků. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou proti minulým letům i v Brně.

Na náměstí Svobody si lidé mohou vybírat z nabídky 65 stánků. "Snažili jsme se vybrat takové prodejce, kteří mají vánoční zboží, rukodělné výrobky nebo vánoční speciality. Bude se prodávat cukroví, perníčky, ozdoby, ale také svíčky, mýdla a podobné věci," vyjmenovala ředitelka TIC Jana Janulíková. Na Zelném trhu je stánků 100, poprvé jsou trhy na zrekonstruované ploše náměstí. Radnice připravila i řadu atrakcí pro děti.

Na náměstí Svobody budou kromě koncertů číst dětem pohádky různé osobnosti, zpravidla umělci či sportovci. "U knížky se vystřídá zpěvačka Ilona Csáková, atletka Šárka Kašpárková, fotbalista Petr Švancara nebo primátor Petr Vokřál," uvedla Janulíková.

Vánoce mají také charitativní rozměr. Trhy doprovází sbírka Českého červeného kříže (ČČK) a potrvá ode dneška do 8. ledna. Podle ředitelky oblastní pobočky ČČK Ivany Holáskové se každoročně vybere přes 600.000 korun. "Peníze pomáhají dětem, ale i seniorům, týraným nebo zneužívaným jedincům, ale i slabým rodinám. Potřebných lidí neustále přibývá," řekla Holásková.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, vánoční stromek, advent, Český červený kříž, Praha, Zelný trh (Brno), Paříž, Brno-střed, Moravské náměstí, Šárka Kašpárková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se dnes rozsvítil Těsnohlídkův vánoční strom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.