Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z porodního boxu se ozývá zvuk podobný traktoru

Bez tří dnů po třech letech porodila v sobotu 21. listopadu lední medvědice Cora své další mládě. V těchto dnech se již z porodního boxu ozývá typický zvuk kojení, který připomíná startování traktoru.

To je velmi pozitivní, protože mládě z prvního mléka získává nezbytné látky pro získání imunity. Než bude jistota úspěšného odchovu, čeká Coru i medvídě rizikový měsíc.  

Přípravy na porod lední medvědice probíhaly již několik měsíců. Změnila se krmná dávka pro Coru se zvýšeným podílem ryb, vařeného masa, ovoce, červené řepy a další zeleniny. Na začátku října byl od Cory do záložního výběhu oddělen samec Umca. „Už při minulém porodu jsme se rozhodli Coru nijak neomezovat v pohybu a v posledních týdnech byla stále volně ve výběhu. Do porodního boxu jsme jí připravili dostatek slámy na případný porod a to, kde mládě porodí, jsme nechali na ní. To se ukázalo jako dobré řešení, protože ona je opravdu výborná matka,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Cora porodila mládě v sobotu 21. listopadu ve 3:40 ráno veku ve výběhu a mládě si pak odnesla do porodního boxu. Nyní se od mláděte několik týdnů nebude vzdalovat. Má zabezpečený přísun vody do boxu a chovatelé se k medvědí rodině poprvé přiblíží až v únoru příštího roku, kdy Cora začne opět přijímat potravu a proběhne první veterinární prohlídka mláděte. V nejbližších třech měsících potřebuje Cora s mláďaty absolutní klid, a proto je nyní pro návštěvníky uzavřena cesta kolem jejich výběhu.

Všichni příznivci brněnských ledních medvědů bude mít poprvé možnost sledovat přenos z porodního boxu Cory při slavnostním rozsvícení vánočního stromu v neděli 29. listopadu v sále správní budovy od 13:00 do 16:00 hodin. On-line přenos na webových stránkách www.zoobrno.cz bude spuštěn v průběhu příštího týdne.

Za poslední rok se ve světových zahradách narodilo 22 mláďat ledních medvědů, úspěšně bylo odchováno pouze šest: v japonské Ósace, v německém Rostocku, v nizozemském Rotterdamu /2/ a v Moskvě /2/. Čtyři mláďata se před několika dny narodila v Kanadě a USA, bohužel dvě z nich po porodu uhynula a další dvě se místní chovatelé snaží uměle odchovat.

Tisková zpráva

Štítky Cora, porod, Zoologická zahrada Brno, USA, Kanada, Moskva, traktor, Ósaka, Rotterdam, Rostock

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z porodního boxu se ozývá zvuk podobný traktoru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.