Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Celníci našli v autobuse z Polska cigarety i padělky parfémů

Celníci zajistili v Mikulově na Břeclavsku v linkovém autobuse mířícím z Polska do Itálie zásilku čtyř kilogramů tabáku, 1500 kartonů nekolkovaných cigaret a bezmála 200 kusů padělků luxusních parfémů. Nezdaněním tohoto zboží by Česku vznikla škoda přes milion korun, řekla mluvčí celní správy Lada Temňáková.

Zboží převáželi Polka a Rus. Hrozí jim tři roky vězení. V souvislosti se zvýšenou kontrolní činností na pozemních komunikacích v blízkosti hraničních přechodů se hlídky celníků se zaměřují především na nelegální převoz zboží zatíženého spotřební daní, drog či zbraní.

V pátek odpoledne jedna z hlídek kontrolovala vozidla na silnici R 52. Na parkovišti nedaleko hraničního přechodu v Mikulově si všimla zaparkovaného autobusu s polskou státní poznávací značkou.

Hlídka se rozhodla autobus zkontrolovat. V několika zavazadlech celníci našli velké množství neznačených cigaret různých značek, ke kterým se přihlásila Polka a Rus. Dále celníci našli balík s parfémy a balík s potravinami, mezi kterými byly igelitové sáčky s tabákem. Dle výpovědi řidiče balíky nepatřily nikomu z cestujících, jednalo se o zásilky.

"Tabák a padělky si naskládali do svých kufrů a šli do toho s tím, že je vezli v běžném linkovém autobuse. V tak velkém objemu jsme se s něčím takovým ještě nesetkali," uvedla mluvčí.

Vzhledem k podezření ze spáchání trestných činů byl přivolán policejní orgán celní správy. Ten podezřelé zboží zajistil, případ zdokumentoval a vyslechl několik osob. Mladá Polka a Rus byli zadrženi a později umístěni do cely předběžného zadržení.

Případ celníci předali Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu „Porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží". Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až tři roky

"Bezesporu jde o jeden z našich letošních největších úspěchů v boji s pašeráky," doplnila mluvčí.

Zdroj: ČTK, Celní správa

Štítky cigareta, parfém, Polsko, Mikołów, Itálie, Česko, okres Břeclav, Policie České republiky, Celní správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci našli v autobuse z Polska cigarety i padělky parfémů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.