Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Archeologové objevili v Modřicích hroby z doby bronzové

Archeologové objevili v Modřicích na Brněnsku v místech, do nichž se rozšíří průmyslová zóna, 14 hrobů ze starší doby bronzové. K zajímavostem patří keramika, bronzová jehlice a dýka, na které při vykopávkách narazili, ale také jeden z hrobů.

Byli v něm pochováni nad sebou čtyři lidé, řekl vedoucí výzkumu Michal Přichystal.

"S něčím takovým se setkáváme jen naprosto ojediněle. První, v nejhlubší vrstvě, byl pohřben řádně, další těla už nebyla s takovou pečlivostí uložena v zemi," uvedl archeolog.

Další výzkum by podle něj mohl odpovědět na otázku, zda ostatky nad nejníže uloženým tělem patřily lidem obětovaným při nějakém rituálu nebo lidem pohřbeným ve spěchu. V hrobech jsou pohřbeni lidé takzvané únětické kultury a vznikly tedy v období mezi lety 2000 až 1500 před naším letopočtem.

Archeologové v Modřicích probádali od roku 2008 oblast rozkládající se na třech hektarech, na níž bude nová část průmyslové zóny. Výzkum ukázal, že tato lokalita byla osídlená po staletí již od mladší doby kamenné až po starší dobu železnou.

"Oblast má dobré podmínky pro zemědělství. Nedaleko je soutok Svratky s Bobravou, tedy zdroje vody, kolem nichž vedly stezky," uvedl Přichystal. Modřická průmyslová zóna leží v těsné blízkosti rušné silnice Brno-Vídeň. V létě u ní archeologové našli základy osady ze starší doby kamenné. Současným objevem 14 hrobů výzkum v této oblasti po letech končí.

Zdroj: ČTK

Štítky Modřice, průmyslová zóna, výzkum, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové objevili v Modřicích hroby z doby bronzové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.