Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Češi vyrobili unikátní vodovodní hadičku. Ochrání domácnost před vytopením více než 100 let

Každý rok Češi nahlásí pojišťovnám více než 35 tisíc škodných událostí spojených s vytopením bytu či domu. Velmi častou příčinou jsou právě prasklé vodovodní hadičky. Ať už jde o hadičky pod dřezem či umyvadlem nebo u pračky či toalety, instalatéři i pojišťovny je často označují jako tikající časované bomby.

Většinou se jimi lidé zabývají až ve chvíli, kdy prasknou a vytopí v lepším případě svou domácnost, v horším i byty sousedů. Předejít těmto škodám teď pomůže nová hadička vyrobená speciální technologií z materiálu budoucnosti – nerezového vlnovce. S tou teď chce česká firma AZ-Pokorny, která hadičku Flexira vyvinula, dobýt svět.

Jako rodinné stříbro nebo zlaté hodinky se tato vodovodní hadička může dědit z generace na generaci. Ochrání obydlí před vytopením více než pět generací, domácnost bude v bezpečí i za sto let po její instalaci.

Představte si situaci, že si jednou za život pořídíte do domácnosti bezpečnostní vodovodní hadičky a máte vystaráno o zabezpečení domu či bytu před vytopením po celý zbytek života,“ říká Petr Pokorný, zakladatel a generální ředitel společnosti AZ-Pokorny, která hadičku vyvinula.

Materiálem budoucnosti při výrobě vodovodních hadiček je nerezový vlnovec. „Máme technologie i know-how pro výrobu bezpečnostních plynových hadic a potrubních systémů, které vyrábíme právě z nerezového vlnovce. Do vývoje hadičky jsme se pustili v podstatě na žádost samotných instalatérů, kterým hadička s obdobnými bezpečnostními prvky u přípojů vody chyběla. Když jsme si mapovali trh, zjistili jsme, že se podobná technologie pro vodu ve světě v podstatě nepoužívá,“ doplňuje Petr Pokorný.

100 vytopených bytů či domů denně
Na trhu se v současné době prodávají tzv. pancéřové hadičky vyrobené z pryže nebo ze silikonu s nerezovým opletem. Jejich životnost se odhaduje na pět až deset let. Kromě klasického opotřebení materiálu jsou vystaveny dalším rizikům. Oplet se může při styku s čisticími prostředky, kolísáním tlaku vody, umístěním ve vlhkém prostředí nebo prostou únavou materiálu protrhnout a způsobit vytopení.

Že jde o častou nehodu, značí i statistiky České asociace pojišťoven. Takzvané vodovodní škody patří podle asociace mezi nejčastěji hlášené události. Za loňský rok nahlásili klienti pojišťovnám 35 tisíc takových havárií, což je téměř 100 vytopených bytů denně. Prasklou vodovodní hadičkou proteče až 1 500 litrů vody za hodinu, a to – zejména pokud majitel domu či bytu není doma – už může způsobit skutečnou pohromu.

S inovativní hadičkou chtějí Češi dobýt svět
Vodovodní hadička Flexira je jednou z rodiny produktů Flexira xConnect. Výrobu vodovodních hadiček spustila firma v letošním roce, do regálů instalatérských velkoobchodů a hobby marketů se dostává právě nyní. Firma

AZ-Pokorny sídlí v Čermákovicích, v malé vesnici na jihu Moravy. Práci tam dává 150 lidem. Společnost s více než dvacetiletou historií nyní plánuje s inovativní vodovodní hadičkou dobýt svět. „V současné době vstupujeme na trhy v Maďarsku a Rumunsku, následovat bude Rakousko, Německo a Švýcarsko. Do roku 2020 chceme být na všech trzích v Evropě, v zorném poli máme také trhy Severní Ameriky, Japonska i celý arabský svět,“ konstatuje Petr Pokorný.

Tisková zpráva

Štítky dům, materiál, technologie, Petr Pokorný, Česká asociace pojišťoven, Japonsko, Německo, Evropa, Švýcarsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi vyrobili unikátní vodovodní hadičku. Ochrání domácnost před vytopením více než 100 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.