Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Digitárium Hvězdárny a planetária Brno slaví narozeniny

Digitální planetárium na Kraví hoře, přezdívané též digitárium, má za sebou dva roky provozu. Zájem veřejnosti o zde předváděná představení ale neklesá, naopak. Diváků chodí čím dál tím více!

První návštěvníci do digitária dorazili ve čtvrtek 31. října 2013 přesně ve 20:23:29 středoevropského času. Již před spuštěním digitálního planetária bylo zřejmé, že se bude jednat o úspěšný projekt. Podobná audiovizuální zařízení jsou totiž ve světě velmi populární."Přesto nás zájem veřejnosti mile překvapil. Fantastické ale je, že i v tomto roce opět zlomíme návštěvnický rekord," řekl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Od 31. října 2013 bylo digitální planetárium v provozu 721 dní, během dvou roků jej technici vypnuli jen na pouhých devět dní. Celkem mohli návštěvníci navštívit 20 premiér na 2165 představeních. K datovým projektorům bylo po optických vláknech přeneseno 29 petabajtů obrazových dat, což odpovídá obsahu zhruba 15 lidských mozků. Složka Digitárium s pořady na hvězdárenském serveru přitom zabírá 33,3 TB  a obsahuje 2385 složek a 9 985 569 souborů.

Aby toho nebylo málo, narozeniny slaví i budova Hvězdárny a planetária Brno. V moderním funkcionalistickém stylu ji v letech 2010 a 2011 zrekonstruovala společnost Skanska dle návrhu architekta Martina Rudiše. Najdete v ní 47 km kabelů zajišťujících přenos dat a 25 km rozvodů elektrického proudu. Unikátní plášť celého objektu zdobí 8 576 389 dírek. Výsledné dílo se stalo Stavbou roku České republiky 2012 a byla nominováno na Mies van der Rohe Awards 2013. První návštěvníci přišli 12. listopadu 2011, až do čtvrtých narozenin jich přitom bylo přesně 451 031!

Náhoda přitom chtěla, aby právě v těchto dnech navštívil digitální planetárium 250 000. návštěvník. Kdy se tak přesně stane, je zatím tajné. Třeba to totiž budete zrovna vy!

Tisková zpráva

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, narozeniny, digitální planetárium, Kraví hora, Skanska, Česko, Stavba roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Digitárium Hvězdárny a planetária Brno slaví narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.