Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ústav přístrojové techniky otevírá dveře veřejnosti. Návštěvníci se na svět podívají hadíma očima.

Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR otevře 12. a 13. listopadu své laboratoře veřejnosti. Dny otevřených dveří v tomto špičkovém vědeckém centru proběhnou v rámci festivalu Týden vědy a techniky – největšího vědeckého festivalu v ČR, který se letos hlásí k Mezinárodnímu roku světla vyhlášenému OSN a UNESCO.

Dny otevřených dveří v Ústavu přístrojové techniky proběhnou ve čtvrtek 12. a pátek 13. listopadu, exkurze začínají shodně po oba dny v 9 hodin. Po skončení každé exkurze se návštěvníci mohou těšit na vystoupení ÚDiF – Úžasného divadla fyziky – s podtitulem Svět hadíma očima.

Ukážeme, jak by svět vypadal, kdyby naše oči viděly do infračervené části spektra. Návštěvníci s naší profesionální termokamerou doslova uvidí svět v jiném světle,“ láká na vystoupení Bára Mikulecká z ÚDiFu.

Zájemci v průběhu hodinu a půl dlouhé exkurze dále nahlédnou do šesti laboratoří, ve kterých se tvoří aktuální věda na špičkové světové úrovni, za jejíž vývoj vědci z ÚPT pravidelně sbírají ocenění.

  • Přemísťování živých mikroorganismů světelným svazkem si budou moci vyzkoušet sami návštěvníci. Na ÚPT také uvidí v akci "laserového robota".
  • Lákadlo představuje i elektronový mikroskop, vědci familiárně přezdívaný „Mamut“, ve kterém je stejný tlak jako na nízkých oběžných dráhách Země, tedy 10-8 pascalů. Další mikroskop zobrazí detaily biologických vzorků, například křídla motýla, s rozlišením nanočástic.
  • Návštěvníci se mohou těšit také na hologramy nebo základy svařování elektronovým svazkem, odkud si mohou odnést vlastní fotografii vygravírovanou do nerezové destičky.
  • Laboratoř kryogeniky, která se podílí i na dvou projektech ve švýcarském CERNu, návštěvníkům ukáže základy oboru nízkých teplot. Na fyzikální triky s kapalným dusíkem, vakuem či héliem si návštěvníci budou moci přímo sáhnout.
  • U magnetu o síle 9,4 tesly odborníci na biomedicínské signály zase vysvětlí, jak se podílí na vývoji metod pro diagnostiku a terapii schizofrenie nebo Parkinsonovy choroby.

Tisková zpráva

Štítky technika, OSN, UNESCO, Mezinárodní rok světla, Akademie věd České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústav přístrojové techniky otevírá dveře veřejnosti. Návštěvníci se na svět podívají hadíma očima.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.