Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Záchranná stanice je plná ježků, připravujících se na zimu

Do záchranné stanice bylo od září přijato téměř dvacet osiřelých ježčích mláďat. Část z nich se podařilo odchovat tak, že ještě před zimou dosáhli dostatečné hmotnosti a mohli jsme je vypustit do přírody. Na začátku listopadu by ježci měli vážit alespoň 500 gramů.

Na podzim sepřijímali převážně ježky západní, ale i několik ježků východních. Podařilo se odchovat samičku z Rosicka, která byla po přijetí do stanice ještě krmena mléčnou náhražkou. Stává se, že mláďata jsou však nalezena ve chvíli, kdy už některým z nich nedokážeme pomoci. Do přírody tak byli vypuštěni dva z pěti ježků nalezených blízko Devíti křížů na stavbě, vedle jejich uhynulé matky. Ostatní mláďata byla bohužel silně napadena parazity a vysílená.

Zachránit se pak podařilo ježka z České, který se zamotal do sítě a nezískal před zimou dostatečnou hmotnost. Jiní ježci už přečkají zimu ve stanici. Ježci z pozdních vrhů mláďat měli letos příznivé podmínky pro získání dostatečné hmotnosti. Záleží však vždy na průběhu počasí i na tom, jestli má nálezce možnost přikrmovat ježka granulemi nebo masovými konzervami pro kočky nebo psy. V září se přijímala pouze mláďata, která byla ještě závislá na mateřském mléce a o matku přišla. V říjnu se přijímala mláďata do 200 gramů, která se vejdou do lidské dlaně, na konci měsíce ježky větší, do 350 gramů.

V měsíci listopadu mají občané záchrannou stanici kontaktovat, pokud najdou ježka s hmotností nižší než půl kilogramu. Ježci, kteří se ukládají k zimnímu spánku, by pak měli vážit alespoň 600 gramů. Ježci jsou zajímaví živočichové, kterých ubývá. Z krajiny mizí pestrost, roztroušená zeleň v podobě mezí nebo remízků a ježci v zahradách už často nenachází dostatek úkrytů a prostředí bohaté na hmyz.

Chcete-li jim pomoci nebo se poradit, můžete na pohotovostním telefonu 702 137 837.

Tisková zpráva

Štítky ježek, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná stanice je plná ježků, připravujících se na zimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.