Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Studenti zrušeného oboru v Praze mohou dokončit studium v Brně

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně začne v listopadu přijímat přihlášky posluchačů zrušeného navazujícího magisterského oboru Speciální pedagogika na pražské Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK).

Přijímací zkoušky budou v lednu, úspěšní uchazeči mohou požádat o uznání některých předmětů, sdělila dnes mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Soukromé pražské škole pro daný obor vypršela v září akreditace.

Otevření přijímacího řízení schválil fakultní akademický senát. "Rozhodli jsme se vyjít vstříc jak ministerstvu, tak kolegům, kteří ztratili statut studenta kvůli zániku akreditace Univerzity Jana Amose Komenského, a dřívější studium jim tak bylo ukončeno bez jakéhokoliv jejich provinění," uvedl děkan Pedagogické fakulty MU Jiří Němec, který momentálně vyučuje obor nejvíce se shodující s tím zrušeným v Praze.

Celkem ho navštěvovalo více než 700 posluchačů, kteří dnes za sebou mají dva semestry. "Masarykova univerzita otevře přijímací řízení s tím, že pokud splní jeho podmínky, může přijmout maximálně 150 zájemců. Úspěšní uchazeči mohou požádat o uznání některých předmětů, které už absolvovali na škole předchozí," doplnila Fojtová.

Termín sběru přihlášek do navazujícího magisterského oboru s názvem Speciální pedagogika pro učitele v kombinované formě je do konce letošního roku. Přijímací zkoušky pak budou v lednu roku příštího. "Uchazeči, kteří splní jeho podmínky, mezi něž patří také doložení absolvování dvou semestrů předchozího studia a zisk minimálně 40 kreditů, mohou začít studovat na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v jarním semestru," dodala Fojtová.

Studenti, kterých se zrušení dotklo, uspořádali o víkendu v Praze protestní demonstraci. Požadují, aby mohli dostudovat na Univerzity Jana Amose Komenského, protože přechod na veřejné vysoké školy nepovažují za reálný. Z celé situace viní ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD), která podle nich nedodržuje slib bývalého ministra školství Marcela Chládka. Studentům prý slíbil, že všichni na UJAK dostudují. Studenti otevřeným dopisem požádali o pomoc předsedu vlády Bohuslava Sobotku(ČSSD).

Zdroj: ČTK

Štítky Univerzita Jana Amose Komenského Praha, Praha, studium, Masarykova univerzita, Brno, Jiří Němec, ČSSD, Jan Amos Komenský, Bohuslav Sobotka, Kateřina Valachová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti zrušeného oboru v Praze mohou dokončit studium v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.