Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně se dnes sešlo na protest proti islámu kolem 1500 lidí

Na protestní shromáždění proti islámu přišlo dnes odpoledne na náměstí Svobody v Brně podle policejní mluvčí kolem 1500 lidí. Přijelo i 70 motorkářů. "Akce má upozornit na velké nebezpečí pro Evropu, kterou představuje valící se vlna islámských migrantů," řekl mluvčí pořádajícího Bloku proti islámu David Štěpán.

Podle něj se někteří poslanci za hnutí Úsvit - Národní koalice, které se k akci také hlásí, budou snažit prosadit změny azylového zákona. Podobná akce se dnes konala i v Praze, Ostravě a Ústí nad Labem.

Lidé přišli s transparenty, na kterých bylo napsáno: Ne islámské invazi, ne německé diktatuře. Ne okupaci Evropy islámem. Další lidé měli transparenty se slovy: Stop islamizaci Evropy nebo Sebevražda Evropy nesmí být náš vzor, Ano žalobě proti kvótám nebo Kdo nehájí svá práva, nebude mít žádná. "Chceme celou akcí lidem ukázat, že existují možnosti, jak to řešit. Není to neřešitelný problém," řekl Štěpán.

Podle něj by mohla situaci zlepšit změna azylového zákona. "Naši poslanci za Úsvit se to snaží prosazovat. Navrhujeme, aby se azylová řízení vyřizovala v Sýrii nebo Libyi. Je to plán, který v roce 1954 aplikoval americký prezident Dwight Eisenhower. Není možné, aby se do Evropy nelegálně valily statisíce lidí," uvedl Štěpán.

Podle primátora Petra Vokřála (ANO) je nepřijatelné, aby se podobná akce konala v den státního svátku. "Je to účelové. Každý může mít svůj názor a já nejsem zastáncem islámu. Ale nabádám všechny, aby nezvyšovali napětí, které kolem nás je. Měli bychom se chovat tolerantně a s respektem a zároveň požadovat, abychom byli respektovaní my," řekl Vokřál.

Podle Štěpána však není možné podobné akce zakazovat. "Na demonstrace jsem chodil i před revolučním rokem 1989 a tehdy nám politici taky říkali, že nemáme právo 28. října chodit demonstrovat, že chceme svobodu. A pokud nemáme právo vyjádřit svůj názor, dostali jsme se někam, kam jsme vůbec nechtěli," dodal Štěpán.

Demonstrace je vyjádřením proti náporu uprchlíků, se kterým se v posledních měsících potýká Evropa. Už do ní přišly statisíce migrantů. Kvůli tomu některé státy uzavřely části svých hranic.

Zdroj: ČTK

Štítky islám, Brno, Evropa, Náměstí Svobody, právo, Petr Vokřál, Praha, Dwight D. Eisenhower, Ostrava, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se dnes sešlo na protest proti islámu kolem 1500 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.