Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Moravském náměstí bude jezdecká socha

Na Den státního svátku 28. října 2015 odhalí na Moravském náměstí město Brno jezdeckou sochu symbolizující alegorii Odvahy. Jejím autorem je akad. mal. a sochař Jaroslav Róna.

Jezdecká socha odkazující k postavě markraběte Jošta Lucemburského je poslední čtvrtou Platónovou ctností, která bude veřejnosti na Moravském náměstí zpřístupněna.

Slavnostní odkrytí se uskuteční ve 12.00 hodin za účasti náměstků primátora Matěje Hollana a Martina Andera.

Alegorie Odvahy doplní již tři vzniklá díla na Moravském náměstí, která symbolizují kardinální ctnosti formulované v Platónově Ústavě. Jedná se o umírněnost (fontána s vodou), spravedlnost (socha spravedlnosti před Nejvyšším správním soudem) a prozíravost (historická mapa).

Jezdec na koni inspirovaný Odvahou pochází z výtvarné soutěže vyhlášené městem Brnem, kterou vyhrál Jaroslav Róna. Ten za tři roky vytvořil sochu vážící čtyři tuny. Město za sochu zaplatilo téměř sedm milionů korun, slavnostní odhalení se chystá na středu u příležitosti 97. výročí vzniku Československa. "Po sestavení je potřeba sochu ještě napatinovat," poznamenala Rónová.

Jezdecká socha je zároveň odkazem k významné postavě moravských dějin – k osobě markraběte Jošta Lucemburského.  Tenžil v letech 1351 až 1411, byl synem moravského markraběte Jana Jindřicha, a tedy synovcem českého krále a římského císaře Karla IV. Podle historiků patřil k největším politikům, kteří se na Moravě narodili. Po otci zdědil titul moravského markraběte a v roce 1410 byl zvolen římským králem, brzy nato však zemřel. Za dobu své vlády obnovil v Brně mincovnu, byl známý svou učeností a sečtělostí.

Se vznikem jezdecké sochy je spojeno také založení občanského sdružení, které inicioval bývalý primátor Brna Richard Svoboda. Občanské sdružení zahájilo v minulosti sbírku za účelem realizace jezdecké sochy v Brně a uzavřelo s městem smlouvu o spolupráci. Celkem bylo vybráno 1,4 mil. Kč.

Štítky socha, Moravské náměstí, Brno, Jaroslav Róna, Jošt Moravský, Matěj Hollan, Martin Ander, Nejvyšší správní soud České republiky, vznik Československa, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Moravském náměstí bude jezdecká socha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.