Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Historický vlak přiveze zaváté osudy legionářů

Zdůraznit hlubší smysl vlastenectví, hrdosti, odvahy, který se dnes občas ztrácí pod nánosem povrchního nacionalistického vlastenčení, a vrátit do povědomí české veřejnosti odkaz zakladatelů našeho moderního státu chtějí organizátoři dlouhodobého projektu Legie 100.

V létě 2014 uběhlo sto let od založení československých dobrovolnických jednotek v Rusku a ve Francii – československých legií. Ty bojovaly na frontách první světové války na straně Dohody, sehrály důležitou roli při vzniku Československa a poté se staly základem československé armády.

Československá obec legionářská s podporou Ministerstva obrany a dalších organizací loni zahájila projekt, který postupně (do roku 2020) připomene sté výročí výše zmíněných historických událostí.

Jakýmsi pojízdným muzeem a nejdůležitější součástí projektu se stal Legiovlak, jenž do roku 2020 projede celé Česko a dojede až na Slovensko. Dosud ho tvořilo 10 zrekonstruovaných vagonů představujících legionářský ešalon podobný těm, které za války projížděly Transsibiřskou magistrálou.

Do Brna na nádraží v Králově Poli historický vlak zavítá od 20. října do 5. listopadu. „Premiérově představíme 11. vagon – čerstvě zrekonstruovaný krejčovský vůz, který se právě dokončuje. Jihomoravané tak budou jeho prvními návštěvníky,“ uvedl tiskový mluvčí ČsOL Miloš Borovička.

Ve vagonech, mezi nimiž návštěvníci dále najdou např. plošinový vůz s obrněným automobilem, těplušku, štábní, obrněný či sanitní vůz, jsou vystaveny dobové fotografie, dokumenty, součásti výzbroje a výstroje apod. Na některé předměty včetně zbraní je možné si i sáhnout. Zvláště školáky a studenty poučí průvodci v replikách legionářských stejnokrojů a připraveny jsou i pamětní předměty a odborné publikace. Vlak je přístupný zdarma.

Až do 12. listopadu mohou také zájemci o historii československých legií navštívit v Moravském zemském archivu na Palachově náměstí výstavu Muzeum odboje československých legií, která je věnována sbírkám tohoto zaniklého brněnského muzea. Přístupná je zdarma od pondělí do soboty vždy od 9 do 17 hodin.

Zdroj: Brno.cz

Štítky projekt, muzeum, Legie 100, první světová válka, Československá armáda, Ministerstvo obrany České republiky, Rusko, Francie, vznik Československa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický vlak přiveze zaváté osudy legionářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.