Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jakubský kostel se znovu otevře. Zatím jen na mše

Od ledna rekonstruovaný kostel sv. Jakuba se částečně otevře v sobotu 10. října v 16 hodin slavnostní bohoslužbou za účasti biskupa brněnského Vojtěcha Cikrleho. Oprava bude kompletně dokončena příští rok v dubnu.

Hlavním důvodem rekonstrukce byl havarijní stav elektroinstalace a potíže se statikou budovy. Tyto stavební práce už jsou hotové. „Dokončena byla i výmalba a konzervace klenebního systému a restaurování hlavního oltáře,“ upřesnila administrátorka projektu Zuzana Hlavicová.

Zpět se vrátily rovněž restaurované dřevěné sochy apoštolů, v restaurátorských dílnách jsou stále ještě barokní plátna z oltářů, sochařská výzdoba, zlacené řezbářské prvky a dílce chórových lavic. „Restaurátorské práce budou dokončeny na přelomu prosince a ledna,“ uvedl děkan Václav Slouk.

Připravuje se také zpřístupnění věže s unikátním schodištěm ve tvaru dvojšroubovice. Ve věži bude instalována expozice o dějinách kostela a města Brna. „Expozice bude mít tři zastávky, kromě věže také v krovech a na kůru, kde se zaměříme na chrámovou hudbu,“ popsal Slouk. Instalace výstav obohacených i o multimediální prvky je v plánu v průběhu února a března 2016.

Obnova chrámu a vybudování expozice budou stát 36 milionů korun, 80 % tvoří grant z Evropského hospodářského prostoru, 20 % plus dalších pět milionů za nové osvětlení zaplatí Římskokatolická farnost u kostela sv. Jakuba. Zatím se prostavělo zhruba 27 milionů korun. Veškeré práce skončí v dubnu 2016.

Kostel si nyní bude možné prohlédnout v době před bohoslužbou a po ní (od pondělí do soboty včetně svátků od 7.15 do 9 hodin a od 18 do 20 hodin, v neděli od 7.15 do 12.30 hodin a od 18 do 20.30 hodin). Případně je možné si na faře domluvit návštěvu s průvodcem.

Zdroj: Brno.cz

Štítky kostel, Vojtěch Cikrle, Václav Slouk, Evropský hospodářský prostor, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jakubský kostel se znovu otevře. Zatím jen na mše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.