Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město sníží poplatek za odpad seniorům a rodinám s dětmi

Město Brno v příštím roce nebude zvyšovat poplatek za komunální odpad a navíc uleví sociálně nejpotřebnějším – seniorům a rodinám s dětmi. Senioři nad 70 let a děti do 3 let věku budou příští rok platit jen 500 Kč namísto dosavadních 670 Kč.

Už pátým rokem se totiž v Brně postupně projevují dva pozitivní trendy: rok od roku roste množství vytříděných odpadů a klesá objem směsného odpadu. Tím město šetří statisícové částky ve svém rozpočtu.

Bude-li tento trend poklesu produkce směsného komunálního odpadu a růstu množství vytříděných odpadů pokračovat, bude možné v příštích letech uvažovat i o mírném snížení platby za komunální odpad pro všechny poplatníky. Přistoupit k tomu však bude možné nejdříve až po skončení období udržitelnosti projektu modernizace brněnského odpadového hospodářství spolufinancovaného z prostředků Evropské unie (říjen 2016).

I nadále budeme pracovat na tom, aby to lidé měli ke kontejnerům na tříděný odpad čím dál blíž a bylo pro ně snadnější odpad třídit. Všech, kteří tak poctivě činí už dnes, si velmi vážíme a připravujeme systém bonusů, který zodpovědný přístup ocení do budoucna i finančně,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander, který má problematiku komunálního odpadu ve své gesci.

Finanční hledisko
Očekává se, že rozšíření osvobození (stanoveného městem) a poskytnutí úlevy na poplatku pro seniory a děti do tří let vyvolá snížení příjmů města Brna oproti loňskému roku o cca 12,3 mil. Kč. Město však zároveň uskutečňuje kroky ke zvýšení efektivity sběru a svozu tříděného i směsného odpadu, což umožní snížit meziročně náklady o cca 12,5 mil. korun. Navíc lze předpokládat také pokračování pozitivních trendů růstu množství vytříděného odpadu (zvýšené příjmy za prodej vytříděné suroviny) a snižování množství směsného odpadu (snížené náklady za energetické využití), které bilanci dále vylepšují.

Snižování množství směsného komunálního odpadu (černé kontejnery)
Zatímco v roce 2010 bylo evidováno 71 530 tun směsného komunálního odpadu, v roce 2014 bylo evidováno 66 866 tun směsného komunálního odpadu, tedy o 4 664 tun méně. Podle dosavadního vývoje lze očekávat v dalším roce pokles množství směsného komunálního odpadu o cca 500 tun, což odpovídá snížení nákladů za likvidaci tohoto odpadu (spalné, náklady na dopravu atd.) o cca 450 000 Kč.

Brnu roste příjem ze separovaných složek odpadu (plast, papír, sklo)
V roce 2014 převyšovaly příjmy za sběr separovaných složek komunálního odpadu (30.519.618 Kč) náklady (25.310.150 Kč) o částku 5 209 468 Kč. Pro rok 2016 lze předpokládat zvýšení množství separovaného odpadu o 3 %, což se projeví zvýšením příjmů za prodej, zvýšením odměny od společnosti EKO-KOM, ale také zvýšením nákladů. Kladná bilance za vytříděný odpad (vyšší příjmy než výdaje) však zůstane zachována a lze očekávat její meziroční nárůst o cca 150 tis. Kč. Z uvedených čísel je zřejmé, že třídit odpad se ekonomicky vyplatí.

Od poplatku je v Brně osvobozen:
a) poplatník, který má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, ve které není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba,
b) poplatník, který má místo pobytu v sídle ohlašovny, v sídle zvláštní matriky nebo v sídle správního orgánu, který úředně zrušil místo hlášeného pobytu na území města, 
c) třetí a další dítě, které žije ve společné domácnosti s nejméně dvěma svými nezaopatřenými sourozenci a které v příslušném kalendářním roce nedosáhlo věku 15 let.

Tisková zpráva

Štítky odpad, Brno, komunální odpad, poplatek, Evropská unie, Martin Ander, EKO-KOM, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město sníží poplatek za odpad seniorům a rodinám s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.