Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cyklisté projeli Brnem, usilují o lepší podmínky pro kola

Lepší podmínky pro cyklisty a koloběžkáře chtějí v Brně vydobýt pořadatelé hromadné cyklojízdy městskými ulicemi. Podle odhadu ČTK se akce nazvané Nakoleslon zúčastnilo asi 400 lidí, méně než na jaře. Mnozí účastníci jeli ve zvířecích kostýmech a maskách. Zvířecí stylizace nebyla náhodná, podle pořadatelů městský provoz často připomíná džungli.

Cyklojízda začala na Moravském náměstí, odkud peloton zamířil do nedávno opravené ulice Milady Horákové. Aktivisté nákladnou rekonstrukci považují za nevyužitou příležitost - stavbaři a úředníci prý na cyklisty příliš nemysleli. Cyklojízda se pak kvůli čekání na semaforech postupně rozpadla na menší skupinky.

Hromadné jízdy se v Brně postupně stávají tradicí. V dubnu se jedné z nich zúčastnilo přes 1500 lidí. Tehdy trasa končila na fotbalovém stadionu za Lužánkami. "Podobných akcí se účastním pravidelně, a to i s dětmi, protože v Brně se s nimi jinak moc jezdit nedá, je to riskantní. Provoz je hustý, chybí cyklostezky," řekl Jan Vaněk, který dnes přišel se dvěma potomky.

Dnes jízda kolidovala s dalšími akcemi na podporu zdravého životního stylu. Do parku Lužánky přilákal stovky lidí Festival zdraví a pohody s farmářským a bylinkovým trhem, cvičením jógy, hrami či dílnami. Vůbec poprvé se dnes konal běh zoologickou zahradou na Mniší hoře.

Na 14 místech včetně například zimního stadionu se v pátek a sobotu odehrál Den sportovišť. "Cílem akce je poukázat na vybavení a možnosti těchto areálů. Zároveň tímto chceme děti přitáhnout ke sportování," uvedla nedávno náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL). Důležité je podle ní také to, aby do zázemí sportovišť nahlédli i rodiče a získali představu, kde by jejich děti mohly trávit volný čas.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, cyklista, cyklojízda, Milada Horáková, Lužánky, KDU-ČSL, Jan Vaněk, Moravské náměstí, Klára Liptáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklisté projeli Brnem, usilují o lepší podmínky pro kola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.