Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liptáková: V Brně klesá počet nepřijatých dětí do školek

V Brně klesá počet dětí nepřijatých do školek. Loni se jich nedostalo skoro 400, letos jich bude zhruba 110, řekla dnes novinářům primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL). Podle ní má Brno ve školkách dostatek míst, aby do nich mohly chodit všechny děti starší tří let.

Problémy však nastávají s nedostatečnými kapacitami v určitých městských částech, kvůli kterým pak nenajdou školku všechny děti. Zatímco někde se nedostanou do školky tříleté děti, jinde je volné místo i pro dvouleté. Nejvážnější situace je v městské části Bystrc.

"Máme dostatek míst pro děti, které by do školky měly jít. Problém je však ten, že například v Bystrci je míst málo kvůli výstavbě nového sídliště. A pro rodiče je obtížné vozit dítě do školky na opačnou stranu města, kde místa jsou," uvedla Liptáková.

Kvůli volným kapacitám v některých městských částech se podle ní dostalo do školek 560 dětí, kterým ještě nebyly ani tři roky. "Dokazuje to, že místa je dost. Další přibudou právě v Bystrci, kde je největší problém. Za 60 milionů tam postavíme novou mateřskou školu pro 150 dětí, která by měla být hotová příští rok na podzim," řekla Liptáková.

Potíže v Bystrci vznikly kvůli výstavbě nového sídliště. "Situace, která nastala vznikem nové obytné aglomerace na Kamechách bez příslušné občanské vybavenosti by pro nás měla být zkušeností, která už by se neměla opakovat," doplnila Liptáková.

Brno má téměř 140 školek, které loni navštěvovalo bezmála 11.500 dětí. V Jihomoravském kraji je 658 mateřských škol zřizovaných krajem, městy a obcemi, soukromníky nebo firmami. Ve školním roce 2014/2015 navštěvovala všechna tato zařízení 40.816 dětí.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Klára Liptáková, KDU-ČSL, Bystrc, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liptáková: V Brně klesá počet nepřijatých dětí do školek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.