Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejstarší obyvatel zoo oslavil narozeniny. Fáben si musel dárek rozbalit sám

Nejstarší obyvatel brněnské zoo, šimpanz Fáben, oslavil ve čtvrtek 27. srpna své 36. narozeniny. Popřát mu přišla nejen jeho chovatelka, ale také novináři a ke gratulaci se připojily i kamarádky Gina a Mary. Za odměnu jim dal Fáben ochutnat z pečlivě zabaleného narozeninového překvapení.

Fáben se narodil v roce 1979 ve Švédsku, odtud pak společně se samicí Nymbou putoval přes Lipsko, Bratislavu a Bojnice a v roce 1996 dorazil do Brna. V Brně nahradil uhynulého samce Filipa a dělal společnost samicím Pegy a Dady. „Fáben sice není chovný samec, ale je to nekonfliktní a pohodové zvíře.

Taky je velmi vděčný strávník. Největší radost mu udělají banány, ale taky třeba cibule nebo pórek. A taky má rád, když ho drbu na zádech,“ říká chovatelka Mariana Hubíková. Od roku 2012, kdy uhynula poslední stará samice, zůstal v expozici sám, a proto mu byly v roce 2013 vybrány nové šimpanzí společnice Gina a Mary, které přijely ze Zoo Plzeň.

Protože na rozdíl od předchozích samic jsou Gina a Mary mírnější povahy, dokázal si Fáben za dva roky společného soužití vybudovat docela silnou roli vůdce skupiny.

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Brno, narozeniny, Brno, Švédsko, Bratislava, Lipsko, Bojnice, Zoologická a botanická zahrada města Plzně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší obyvatel zoo oslavil narozeniny. Fáben si musel dárek rozbalit sám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.