Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V odstaveném voze na rakouské dálnici se našly desítky mrtvých běženců

Rakouská policie dnes na východě Rakouska nedaleko hranic s Maďarskem našla v odstaveném nákladním voze možná až padesát mrtvých běženců. Na tiskové konferenci to řekl policejní ředitel rakouské spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil.

Z fotografií a videa, které zveřejnil list Kronen Zeitung, vyplývá, že vůz zřejmě pochází ze Slovenska: nákladní prostor auta je polepen nápisy ve slovenštině.

Přesný počet obětí zveřejněn nebyl, Doskozil pouze uvedl, že odhad se pohybuje v rozmezí 20 až 50 těl. Další podrobnosti chce policie zveřejnit na tiskové konferenci v 18:00 SELČ.

"Tato tragédie nás všechny zasáhla," prohlásila na tiskové konferenci Johanna Miklová-Leitnerová. "Pašeráci lidí jsou zločinci. Kdo si ještě teď myslí, že z dobré duše pomáhají běžencům, tomu není pomoci," dodala.

Nákladní vůz byl nalezen v odstavném pruhu na dálnici A4 nedaleko burgenlandského města Neusiedl am See. Dálnice A4 je hlavní tepnou mezi Vídní a Budapeští. Německý list Kurier uvedl, že podle prvních informací se běženci cestující v nákladovém prostoru vozu udusili. Řidič utekl.

Podle fotografií a zveřejněného videa má vůz vazbu na slovenský masokombinát Hyza. Ten na svém webu uvádí, že je od roku 2006 součástí skupiny Agrofert, která patří českému ministrovi financí Andreji Babišovi.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky ale s největší pravděpodobností nejde o vůz patřící společnosti Hyza. "Firma má celkem šest vozů, všechny jsou podle systému na kontrolu polohy vozidel na území Slovenska. Hyza navíc do Rakouska zboží vůbec nevozí. Může tak jít o vůz, který jsme v minulosti prodali a nový majitel ho nepřelepil. Tuto teorii ale ještě musí ověřit," řekl.

Vůz byl podle policie na dálnici odstaven již ve středu. Nález ohlásila společnost Asfinag, která spravuje rakouské dálnice. Rakouská policie také uvedla, že běženci zřejmě zahynuli již před delší dobou, což dokazuje míra rozkladu těl.

Dnes dopoledne rakouská policie informovala, že již v úterý na východě země zadržela tři převaděče. Jeden z nich převážel 34 běženců včetně asi deseti dětí. Uprchlíci vypověděli, že nemohli pořádně dýchat a že řidič na jejich opakované prosby o zastavení nereagoval a během jízdy od srbských hranic do Rakouska ani jednou nezastavil.

Zdroj: ČTK

Štítky dálnice, policie, Rakousko, tisková konference, Hans Peter Doskozil, Maďarsko, Burgenland, Slovensko, Johanna Miklová-Leitnerová, Agrofert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V odstaveném voze na rakouské dálnici se našly desítky mrtvých běženců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.