Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Petrově se dnes otevře největší přístav na Baťově kanále

V Petrově na Hodonínsku se dnes otevře největší moravský přístav na Baťově kanále. Může v něm kotvit až 44 výletních lodí, což řeší dlouhodobý nedostatek míst pro jejich zastavení. Díky němu se může dále rozvíjet turistický ruch v Petrově a jeho okolí. Ročně se po Baťově kanále, který částečně vede korytem řeky Moravy, plaví okolo 75.000 lidí a v jeho okolí se pohybuje až čtvrt milionu turistů.

Vybudovalo jej Ředitelství vodních cest a náklady na něj dosáhly 38 milionů korun. V přístavu je možné kotvit i přes noc a přespávat v hausbótech. Investor zatím počítá s tím, že polovina míst bude pro návštěvníky a druhá polovina pro trvalé ukotvení plavidel. Ředitel Lubomír Fojtů předpokládá, že se najde i podnikatel, který zřídí půjčovnu lodí.


Novinkou na kanále jsou elektrické přípojky a možnost načerpání pitné vody a také možnost odčerpání odpadní vody. Příští rok má přibýt také čerpací stanice a jeřáb na zvedání lodí z vody. Obec, která vyniká i vínem a vinnými sklepy, si slibuje výrazné oživené cestovního ruchu a příjmů z něj.

Vodní cesta je dlouhá 53 kilometrů. V budoucnu by to mělo být 76 kilometrů, lodě mají projet z Kroměříže až do Hodonína. K tomu je potřeba postavit ještě plavební komory v Bělově a Rohatci, podle odhadů by měly být hotové v roce 2018. Plánuje se také stavba přístavu v Napajedlích a rozšíření přístavu ve Veselí nad Moravou. Poté by měl být přínos z turismu pro celé
okolí kanálu ještě vyšší.

Zdroj: ČTK

Štítky Petrov, Baťův kanál, řeka Morava, okres Hodonín, Ředitelství vodních cest České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Petrově se dnes otevře největší přístav na Baťově kanále  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.