Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Drogy a ekonomika: Jak ovlivní HDP dealer, který na ulici „ředí“ kokain?

Zvýší ho, samozřejmě. Ale pěkně popořádku – černý trh, tedy nezákonné obchodování s produkty a službami, jež by s ohledem na podstatu zákazu vlastně vůbec neměly existovat, představuje nedílnou součást každé světové ekonomiky.

Preference a chutě spotřebitelů se totiž nedají zničit zákony, příkazy ani rozkazy, a proto obchod s drogami, prostitucí či kradeným zbožím kvete úplně všude. Kde existuje poptávka, tam se vždycky najde někdo, kdo je ochotný za určitou cenu zboží nabízet. Poptávka => nabídka => cena => a transakce je uzavřena.

A právě proto se o černý trh zajímá Český statistický úřad (ČSÚ). Jelikož aktivity černého trhu ovlivňují bohatství lidí stejně jako ty oficiální, je žádoucí mít o jejich velikosti jakýs takýs přehled. Málokdo přitom ví, že čeští statistici byli v odhadech tzv. černé ekonomiky a úpravě oficiálních ekonomických dat o tyto údaje evropským pionýrem. Již dlouhou před vstupem České republiky do Evropské unie se v Bruselu začalo diskutovat o tom, že by nové členské země měly ve statistikách hrubého domácího produktu vykazovat i černou ekonomiku – předpokládalo se, že vysoký podíl nelegálních výdělků by mohl výrazně zkreslovat informaci o tom, jak bohatí jsme „statisticky“ a jak bohatí jsme „doopravdy“. V České republice proto statistické práce v tomto duchu spustili již v roce 1998 a od roku 2003 již jsou úpravy hrubého domácího produktu o odhad ilegálních aktivit zcela běžné. Vše je založeno na odhadu poptávky po ilegálních produktech a službách, na základě které se vypočítává spotřeba. A ta se pak do statistik oceňuje zjištěnými (příp. ceníkovými) cenami.

A jak se ilegálním aktivitám v České republice daří? Data z roku 2013 ukazují, že oficiální produkce české ekonomiky byla o vliv černého trhu statisticky navýšena o 21,78 miliardy Kč, tj. o půl procenta HDP. Dle ČSÚ tvoří největší podíl na ročním obratu ilegálních aktivit trh s drogami (cca 9,5 mld. Kč), dále podvody s pohonnými hmotami (4,2 mld. Kč), prostituce (3,35 mld. Kč) a nelegální výroba a pašování tabáku (cca 2,1 mld. Kč). Mezi další „oblíbené“ trestněprávní aktivity patří nelegální výroba alkoholu, pirátské kopie knih, CD a DVD (porušování autorských vlastnických práv) nebo krádeže motorových vozidel.

Odhadnout velikost jednotlivých součástí černé ekonomiky je extrémně složité, neboť podvodníci, jejichž zájmem je své aktivity skrývat, budou vždy o krok napřed. Samotným odhadem velikosti to však nekončí, jelikož je třeba „naroubovat“ ilegální aktivity do národního účetnictví. Tak například importovaný kokain, který se v dealerském řetězci za účelem vyšší zisku „zředí“ na drogu nižší kvality, zvyšuje český HDP jakožto tuzemská výrobní aktivita. Prodej drog zákazníkům naleznete zahrnutý v kolonce „maloobchod mimo prodejny, stánky a trhy“, podobně jako prodej drobného kradeného zboží. HDP opět roste. Velké varny pervitinu, jejichž produkce míří hlavně do Německa, pozitivně ovlivňují statistiky exportu. Výdaje Češek a Čechů na prostituci vstupují do statistické položky „konečná spotřeba domácností“, pokud ovšem po službách nejstaršího řemesla zatouží cizinci, jejich utracené prostředky nalezneme jako růst v položce „export zboží a služeb“. Statistiky exportu pozitivně ovlivňují i ukradené automobily, které míří za hranice. Pokud jsou rozebrány a rozprodány v ČR, pak se opět jedná o ekonomickou přidanou hodnotu českými „výrobci“.

Peníze, které vzejdou z černého trhu, však nezmizí v černé díře. Jakmile je někdo následně použije jako platební prostředek, stávají se součástí legálního ekonomického koloběhu a začnou vytvářet bázi pro výběr daně z přidané hodnoty, spotřebních daní, daně z příjmu, atd. – pokud si dealer drog koupí luxusní automobil, zaplatí DPH a majitel autosalonu zas zaplatí daň z příjmu. A peníze začínají kolovat... I proto má smysl statisticky odhadovat velikost ilegálních aktiv.

Napsal Aleš Rod

Štítky ekonomika, černý trh, Český statistický úřad, Česko, prostituce, Evropská unie, Německo, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drogy a ekonomika: Jak ovlivní HDP dealer, který na ulici „ředí“ kokain?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.