Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

SZPI varuje před cizrnovou pomazánkou, obsahuje botulotoxin

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací cizrnové rostlinné pomazánky značky Lunter ze Slovenska ve stogramovém balení s trvanlivostí do 21. srpna kvůli výskytu botulotoxinu. Jde o jeden z nejúčinnějších přírodních jedů, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Informaci SZPI získala prostřednictvím evropského systému rychlého varování RASFF od kolegů ze Slovenska. Vzhledem k účinnosti botulotoxinu Kopřiva upozornil, že jde o nebezpečnou potravinu, která může poškodit lidské zdraví. "Varujeme všechny spotřebitele, ať uvedenou šarži pomazánky v žádném případě nejedí," zdůraznil Kopřiva.

Příjemcem šarže byla v Česku firma KALMA ze Sviadnova na Frýdecko-Mmístecku a firma KIVET z Prahy. "Inspektoři nyní ověřují distribuční kanály a přítomnost rizikové potraviny v uvedených firem," sdělil Kopřiva. Podle dozorového orgánu na Slovensku má příznaky otravy zatím jeden člověk.

Zdroj: ČTK

Štítky Státní potravinářská inspekce, botulotoxin, pomazánka, Slovensko, Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva, Kalma, Česko, Praha, Sviadnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SZPI varuje před cizrnovou pomazánkou, obsahuje botulotoxin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.